Courgette-citroenrisotto met gebakken zalm

De basis van het populaire Italiaanse gerecht risotto is de risottorijst met witte wijn en bouillon. Je kunt de risotto combineren met allerlei soorten groenten, of het heel basic eten.
Risottorijst kun je in de supermarkt kopen van diverse merken. Een heel goede kwaliteit risottorijst is de Riso Arborio uit een jute zakje. Deze koop je onder andere bij de Jumbo en de Albert Heijn.

Ik heb een lekker en gezond recept voor je van risotto met courgette en citroen. En als extra daarbij een heerlijk gebakken stukje zalm met vadouvankruiden. Een super gerecht dat vrij eenvoudig te bereiden is en dat heel goed past in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 200 gram risotto rijst
  • 1sjalot
  • 1 theelepels knoflookpasta (of 1 teentje vers)
  • 1 glas witte wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 courgette
  • 1 citroen
  • 2 theelepels vadouvan
  • 50 gram grof zeezout
  • 250 gram zalm (met huid)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 gram geraspte pecorinokaas (of parmezaan)
  • 1 eetlepel mascarpone of crème fraîche (optioneel)
  • peper en zout
Courgette-citroen risotto met gebakken zalm
Courgette-citroen risotto met gebakken zalm

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30-35 minuten

  • Pel de sjalot en snipper ze fijn.
  • Leg de zalm in een bord en bestrooi met het grove zeezout. Laat 14 minuten intrekken.
  • Klop het zout van de zalm en spoel de zalm goed af onder de koude kraan.
  • Dep droog met keukenpapier.
  • Bestrooi de zalm met de vadouvan en wrijf een beetje in. Zet vervolgens weg tot gebruik.
  • Verhit in een koekenpan of hapjespan de olie.
  • Fruit de sjalot in 2 eetlepels olie, samen met een theelepel knoflookpasta (of fijn gesneden teen) in ongeveer 5 minuten. Doe dit op niet te hoog vuur, zodat het niet gaat verkleuren of verbranden.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes en bak 5 minuten mee.
  • Voeg de rijst toe en schep goed om, zodat alle rijst bedekt is met wat olie.
  • Zet het vuur wat hoger en blus af met de wijn. Roer goed door en laat even inkoken.
  • Was de citroen en rasp de helft van de schil. Pers het sap uit de halve citroen en voeg rasp en sap toe.
  • Snijd de andere helft in dunne plakken en houd apart (voor garnering)
  • Voeg de helft van de groentebouillon toe, roer door en laat rustig sudderen tot de bouillon is opgenomen. Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe en eventueel de mascarpone.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Leg de zalm in de pan met de huid naar beneden.
  • Bak op middelhoog vuur gedurende 3 à 4 minuten.
  • Als de huid een beetje krokant begint te worden, draai dan het vuur uit, draai de zalm om en laat ca. 4 minuten staan met een deksel op de pan. Zo gaart de zalm zachtjes door en wordt heel mals.
  • Schep de risotto op de borden en serveer met wat versgemalen zwarte peper, de rest van de geraspte kaas en daar bovenop een stuk zalm. Garneer met de achtergehouden schijfjes citroen.

Tip:

Probeer ook eens risotto met bospaddestoelen en groene asperges

Servies:

Het gebruikte bord is verkrijgbaar in de TipTopper shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners