Hartige taart vind ik altijd lekker. Het leuke is dat je er zoveel mee kunt combineren qua ingrediënten en smaken. Ik heb nu een recept voor je van een hartige worteltaart. Zo’n oranje taart is erg leuk om te maken tijdens sportwedstrijden van Nederlandse sporters, zoals tijdens het EK. Zo aten wij deze taart met het bord op schoot tijdens een EK wedstrijd van Oranje. Het licht zoete van de worteltjes combineert erg goed met wat pit van de srirachasaus en de hartige smaak van de vegan spekreepjes. Deze spekreepjes kun je trouwens ook prima vervangen voor vegetarisch rul gehakt, of als je dat liever hebt rundergehakt of kipgehakt.
Voor deze hartige worteltaart heb ik gekozen voor Griekse yoghurt met 2% vet in plaats van ricotta of crème fraîche, en dat ging uitstekend. Dat scheelt een stuk in de calorieën.
Het lekkere vegetarische recept past ook goed in het TipTopper dieet.
En houd je een stukje over? Eet hem dan de volgende dag lekker als lunch. Dit kan zowel koud als opgewarmd in de oven (15 minuten 180gr)
Ingrediënten:
Voor 3-4 personen
6 plakjes hartige taartdeeg
500 gram geschraapte worteltjes
1 prei
1 rode puntpaprika
175 gram vegan spekreepjes
3 eieren
100 ml Griekse yoghurt
100 gram geraspte kaas
1 eetlepel paneermeel
2 maggiblokjes
1 perssinaasappel (helft wordt gebruikt)
1 theelepel srirachasaus
1 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
verder nodig: springvorm ca. 22 cm
Hartige worteltaart
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 45 minuten (incl. baktijd)
Bestrijk de bakvorm met een klein beetje olie.
Laat de plakjes taartdeeg een paar minuten ontdooien (vergeet niet plastic er af te halen).
Verdeel de plakjes taartdeeg over de bakvorm, zodat de bodem en ca. 3 cm van de zijkanten zijn bedekt.
Snijd de worteltjes in plakjes, kook ze (eventueel met een klein beetje zout) ca. 5 minuten en giet af.
Snijd de prei in halve ringen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine stukjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of hapjespan en roerbak de prei en paprika in ca. 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de worteltjes toe, samen met de srirachasaus, maggiblokjes en knoflook.
Laat nog even 5 minuten op zacht vuur staan en roer tussentijds nog eens door.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.