Risotto met paddenstoelen en groene asperges

Risotto is een zeer populair gerecht in Italië. Basis is de risottorijst met witte wijn en bouillon. Erg geliefd en lekker is risotto met paddenstoelen. Dat is echt een heerlijke combinatie.
Risottorijst kun je in de supermarkt kopen van diverse merken. Een heel goede kwaliteit risottorijst is de Riso Arborio uit een jute zakje. Deze koop je onder andere bij de Jumbo en de Albert Heijn. Ik heb het zelf ook gebruikt en je merkt echt een verschil in het resultaat.

Ik heb een heerlijk recept voor je van risotto met paddenstoelen en groene asperges. Dit recept is gebaseerd op de ‘Risotto van paddenstoelen” van Michelinsterren chef Ron Blaauw uit de online masterclasses op Cheflix. Mijn aanpassing hierop is dat ik als extra groene asperges heb toegevoegd. Die combineren geweldig met de volle smaak van de paddestoelen.

Wist je trouwens dat je door een unieke samenwerking tussen TipTopper en Cheflix bij het afsluiten van een abonnement op Cheflix een tweede abonnement gratis krijgt? Voor deze 1+1 gratis actie moet je de kortingscode TIPTOPPER2021 invullen bij je aanmelding. Zo kun jij ook koken met sterren, en nog een abonnement cadeau doen ook.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 200 gram risotto rijst
  • 2 sjalotten
  • 2 theelepels knoflookpasta (of 2 teentjes vers)
  • 1 glas witte wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 200 gram paddenstoelenmix (bakje, bijvoorbeeld met oesterzwammen, shiitake en kastanjechampignons)
  • 1 zakje gedroogd eekhoorntjesbrood (Funghi Porcini), optioneel
  • 100 gram groene aspergetips
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram geraspte parmezaanse kaas en/of pecorino
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Risotto met paddenstoelen en groene asperges
Risotto met paddenstoelen en groene asperges
Risotto met paddenstoelen en groene asperges - closeup
Risotto met paddenstoelen en groene asperges - closeup

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30-35 minuten

  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
  • Verhit in een koekenpan of hapjespan 1 eetlepel olie.
  • Fruit de helft van de gesnipperde sjalotten in de olie, samen met een theelepel knoflookpasta (of fijn gesneden teen). Doe dit op niet te hoog vuur, zodat het niet gaat verkleuren of verbranden.
  • Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een schaaltje met warm water (zie aanwijzing op verpakking).
  • Veeg de paddenstoelen waar nodig schoon met een stuk keukenpapier en scheur of snijd in grove stukken.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak even mee op middelhoog vuur.
  • Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood in stukken en voeg toe aan de pan.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Draai na ongeveer 3 minuten de warmtebron uit en laat even rusten tot verder gebruik.
  • Verhit in een hapjespan de rest van de olie en fruit de andere helft van de sjalot en een theelepel knoflookpasta in ongeveer 2 minuten op laag vuur.
  • Voeg de risottorijst toe en schep goed door op middelhoog vuur, zodat alle korrels goed bedekt zijn met de olie.
  • Zet het vuur wat hoger en blus af met de wijn. Roer goed door en laat even inkoken.
  • Voeg de groentebouillon toe, roer door en laat rustig sudderen tot de bouillon is opgenomen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Was intussen de asperges en zet ze 10 minuten rechtop in een bakje met koud water.
  • Kook water in een pan met wat zout en kook de asperges in ca. 3 minuten beetgaar (hangt beetje af van de dikte van de asperges). Gebruik je hele asperges, verwijder dan eerst de houterige onderkant. Gebruik je dikke asperges, dan kun je ze eventueel nog even schillen. Dit is bij de aspergetips en dunne exemplaren niet nodig).
  • Snijd de asperges in stukken van ca. 2 cm en houdt 4 hele asperges apart voor de garnering.
  • Als de risotto klaar is, zet dan het vuur uit en laat ongeveer 3 minuten uitwasemen.
  • Verwarm intussen de paddenstoelen op laag vuur en voeg ze bij de risotto.
  • Voeg ook de stukjes asperge toe.
  • Voeg een klontje boter toe en de helft van de geraspte kaas.
  • Roer alles goed door.
  • Schep op de borden en serveer met wat versgemalen zwarte peper, de rest van de geraspte kaas en daar bovenop op ieder bord twee van de achtergehouden asperges.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners