Ajam Pangang met groente nasi

Babi pangang vind ik altijd erg lekker, vooral door de zoet-pittige saus. Maar omdat ik liever geen varkensvlees (meer) eet, vervang ik het varkensvlees nu door kip, zodat het ajam pangang wordt.
Daarbij kun je witte rijst serveren of nasi. Voor de nasi heb ik gekozen om een keer de rijst te vervangen door courgetterijst. Ik gebruikte hiervoor een zak courgetterijst van Bonduelle uit de diepvries. Samen met een pakket voorgesneden nasigroenten ontstond een lekkere gezonde en koolhydraatarme nasi, die ook uitstekend past in het TipTopper dieet. Door dezelfde kruiden te gebruiken als in ‘gewone’ nasi proef je weinig verschil, maar eet je wel gezonder.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen (2 ruime of 3 kleinere porties)

  • 250 gram kipdijfilet
  • 1 zak courgetterijst (bv Bonduelle diepvries)
  • 1 pakket nasigroenten
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 rijpe banaan
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 kleine maggiblokjes
  • 50 ml water
  • 2 theelepels gehakte knoflookpasta(bv Go-tan) of knoflookpoeder
  • 2 theelepels gemberpasta (bv Go-tan) of gemberpoeder
  • 1 theelepel lemongrasspureepasta (bv Go-tan) of citroengraspoeder
  • 1 theelepel shrirachasaus
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 3 takjes peterselie of koriander (afhankelijk wat je het lekkerste vindt)
  • 1 zakje cassavekroepoek (optioneel)
  • 2 eetlepels plantaardige olie (bv olijfolie of zonnebloemolie)
  • peper en zout
Ajam Pangang met groenten nasi
Ajam Pangang met groenten nasi

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 35-40 minuten

Voor de ajam pangang:

  • Snijd de kipdijfilet in reepjes en bestrooi met wat peper en zout.
  • Meng in een schaaltje de sweet chilisaus en 1 eetlepel sojasaus door elkaar en voeg de kip toe. Roer goed door en zet weg tot gebruik. Tussendoor paar keer doorroeren.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine stukjes.
  • Verhit in een pan met dikke bodem 1/2 eetlepel olie en fruit de paprika in ca. 5 minuten zacht.
  • Blus af met 1 eetlepel sweet chilisaus,1 eetlepel sojasaus en het water.
  • Voeg 1 theelepel knoflook, 1 theelepel lemongrass, 1 theelepel gember, 2 maggiblokjes (verkruimeld) en een halve theelepel shrirachasaus toe.
  • Laat 5 minuten zachtjes sudderen. Als het te droog wordt, voeg dan wat extra water toe.
  • Prak de banaan, voeg toe en roer goed door.
  • Voeg ook het blikje tomatenblokjes toe en laat het geheel nog 10 minuten doorwarmen.
  • Maak op smaak met peper en zout en eventueel wat sweet chilisaus. Wil je de saus wat zoeter, doe er dan nog een klein schepje suiker bij.
  • Verhit ½ eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipfilet goudbruin.
  • Snijd de blaadjes van de peterselie (of koriander) grof.
  • Voeg de kipfilet en de peterselie de laatste 5 minuten toe aan de saus.

Voor de nasi:

  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en roerbak de nasigroenten gedurende ca. 10 minuten (ik heb het rode pepertje niet gebruikt, maar mag natuurlijk wel. Wees in dat geval zuinig met de shirachasaus)
  • Voeg 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel knoflook, 1 theelepel gember, 2 maggiblokjes (verkruimeld), de kurkuma en komijn toe.
  • Voeg de laatste 5 minuten de courgetterijst toe en bak mee, totdat het goed is verhit.
  • Maak op smaak met peper en zout.

Serveren:

  • Verdeel de nasi over de borden en schep de ajam pangang er naast.
  • Serveer eventueel met wat cassavekroepoek.

Tip:

Voor een vegetarische ajam pangang kun je de kip vervangen voor vegetarische kipreepjes.

Servies:

De gebruikte diepe witte borden zijn o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners