Gele citroenrijst met doperwtjes en gebakken zalm

Zalm vind ik het allerlekkerste als het vooraf is gepekeld en daarna gekruid. Even kort bakken en de zalm is daarna fluweelzacht.
De zalm heb ik gecombineerd met gele rijst met doperwtjes en citroen. De gele rijst is van zichzelf vrij pittig en gekruid. Deze smaak blijft behouden omdat ik het heb gekookt als risotto, dus het kookvocht is niet afgegoten. Als tegenhanger heb ik gekozen voor citroen, wat natuurlijk goed past bij de zalm.
Het is een heerlijk gerecht geworden. Het recept deel ik graag met je. Het is gemakkelijk te maken en het is ook nog eens gezond. Immers vette vis, waar ook zalm onder valt, vanwege de aanwezige Omega 3 in een gezond eetpatroon, en daardoor ook zeker in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

Voor de rijst:

  • 125 gram gele rijst (Lassie)
  • 200 gram doperwtjes (diepvries)
  • 1 sjalot
  • 1 citroen
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 theelepel gehakte knoflook (of 1 theelepel poeder)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 takjes peterselie (of 1 theelepel gedroogd)
  • peper en zout

Voor de zalm:

  • 200 gram verse zalm met huid
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • 20 gram grof zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
Gele citroenrijst met doperwtjes en gebakken zalm
Gele citroenrijst met doperwtjes en gebakken zalm
Gele citroenrijst met doperwtjes en gebakken zalm
Gele citroenrijst met doperwtjes en gebakken zalm

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30-35 minuten

  • Leg de zalm in een diep bord en bestrooi met het grove zeezout. Laat 14 minuten staan. Spoel daarna het zout van de zalm en dep droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper intussen de sjalot.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de sjalot in ca. 5 minuten zacht.
  • Meng het paprikapoeder, knoflookpoeder en oregano in een schaaltje en verdeel vervolgens over de zalm. Bedek ook de zijkanten. Zet weg tot gebruik.
  • Voeg de rijst toe aan de sjalot en schep goed door, zodat alle rijst bedekt is met de olie. Bak paar minuten mee.
  • Blus af met de wijn.
  • Voeg als de wijn bijna is verdampt de helft van de groentebouillon toe, samen met de doperwtjes.
  • Als de bouillon bijna is verdampt, voeg dan de rest toe.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil van de helft van de citroen.
  • Snijd de citroen doormidden en snijd van de (niet geraspte kant) 2 mooie dunne plakjes en snijd deze daarna door de helft (voor de garnering) .
  • Pers de citroen uit en voeg het sap samen met de rasp toe aan de rijst.
  • Laat het geheel op zacht vuur sudderen totdat de bouillon is verdampt. Als het is verdampt en de rijst is nog niet gaar, voeg dan wat extra water toe.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg toe.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Verhit 1 lepel olie in een koekenpan en leg de stukken zalm met de huid naar beneden in de pan.
  • Bak ca. 4 minuten op middelhoog vuur totdat de huid knapperig is.
  • Draai het vuur uit, draai de zalm om en laat ca. 3,5 minuut staan met het deksel op de pan.
  • Schep intussen de rijst op de borden.
  • Verwijder (eventueel) het vel van de zalm en leg de zalm voorzichtig bovenop de rijst. Garneer met de plakjes citroen.

Servies:

De gebruikte diepe witte borden zijn o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners