Bietensalade met meloen, rookvlees en mozzarella

Gekookte bietjes lenen zich uitstekend voor een heerlijke frisse maaltijdsalade.
Net als bij andere salades, combineer ik graag meerdere smaken, liefst een mengeling van zoete, zoute en zure smaken. In mijn nieuwe recept voor een bietensalade vind je daardoor o.a. ingrediënten zoals cataloupe meloen, rookvlees, mozzarella en augurk. Het bleek een heerlijke combi. Het is een gemakkelijke en gezonde salade.
Het recept is voor 4 personen, maar natuurlijk kun je het ook met zijn tweeën eten en dan de rest de volgende dag. Lekker makkelijk!

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 1 pakje gekookte bietjes (500 gram)
  • 1 zakje minikrieltjes (500 gram)
  • ½ rijpe cantaloupe meloen
  • 2 grote augurken
  • 1 kleine sjalot
  • 200 gram rookvlees (plakjes)
  • 2 bollen mozzarella
  • 4 takjes peterselie
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 theelepel mosterd
  • peper en zout
Bietensalade met meloen, rookvlees en mozzarella.
Bietensalade met meloen, rookvlees en mozzarella.

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Prik gaatjes in het zakje minikrieltjes en verhit in de magnetron 5 minuten op 600W (of kook ze gaar in water met wat zout).
  • Leeg het zakje in een hapjespan of grote schaal en bestrooi eventueel met wat zout. Laat afkoelen.
  • Snijd ondertussen de cantaloupe meloen met een groot mes in de lengte doormidden.
  • Verwijder met een lepel de pitjes en het draderige gedeelte van de meloen. Vang eventueel het vrijkomende sap op en gebruik dat later in de dressing.
  • Snijd de meloen in plakken van ca. 1,5 cm dik en verwijder de schil met een scherp mesje. Zorg dat het geen harde randen aan de meloen zitten, dus snijd eventueel wat ruimer.
  • Snijd de plakken vervolgens in blokjes en zet even apart.
  • Snijd de rode bietjes in blokjes van ca. 1 cm en de augurken in kleine stukjes. Meng 1 eetlepel azijn met 1 theelepel honing en wat peper en zout door de bietjes en schep goed door. Proef of de smaak naar wens is (smaken verschillen) en voeg eventueel wat extra azijn of honing toe. Zet even apart.
  • Pel de sjalot en snipper fijn.
  • Snijd de helft van plakjes rookvlees in kwarten en houd apart voor garnering.
  • Snijd de andere helft van de rookvlees in kleinere stukken.
  • Snijd de bollen mozzarella over de lengte doormidden en snijd in plakjes.
  • Maak een dressing van de yoghurt, honing en mosterd. Maak op smaak met peper en zout.
  • Als de aardappeltjes voldoende zijn afgekoeld, voeg dan de meloen (houd wat stukjes achter voor garnering(, bietjes, sjalot en rookvlees toe en schep het geheel goed door.
  • Snijd de blaadjes van de peterselie fijn en voeg ¾ toe.
  • Roer ca. ¾ van de dressing door het bietjesmengsel en schep opnieuw door.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Schep de salade op mooie borden en garneer met de achtergehouden stukjes meloen, de rest van het rookvlees, rest van de peterselie en de plakjes mozzarella.
  • Besprenkel de rest van de dressing over de salade en serveer.

Tips voor vegetarische alternatieven:

  • Laat het rookvlees weg en vervang bijvoorbeeld door olijven.
  • Laat het rookvlees en de mozzarella weg en vervang door fétakaas

Meer recepten met rode biet:

Parelcouscous met rode biet en sinaasappel
Rode bietensalade met witte kaas
Rode biet met aubergine, zoete aardappel en burrata
Rode bieten-paprikasoep

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners