Cakerol van zoete aardappel en mascarpone

Een tijdje geleden deed ik mee aan een kookworkshop van Aviko. Daar maakten we onder ander een Buche Noëlle, met o.a. zoete aardappel en een mokkacrème. Een heel leuk en lekker recept, alleen vond ik dat er wel veel boter en suiker voor werd gebruikt. Daarom ben ik gaan experimenteren met een alternatieve versie, zonder boter en met minder suiker.
Zo werd mijn cakerol met zoete aardappel, mascarpone en rozijnen geboren. Inmiddels heb ik hem al regelmatig gemaakt, en het is telkens weer een groot succes.
Persoonlijk vind ik de cakerol de volgende dag het lekkerste, dan zijn de smaken goed ingetrokken. Ook erg handig, want dan kun je hem al een dag van tevoren maken.

Ingrediënten:

Voor 1 rol (ca. 12 plakken)

  • 150 gram zoete aardappelblokjes (Aviko), ontdooid
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels water
  • 110 gram (riet)suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 snufje zout
  • 1 bakje mascarpone (250 gr)
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 150 gram rozijnen
  • 25 gram gedroogde abrikoos

Materialen:

  • 1 bakplaat met bakpapier
  • 1 schone theedoek
  • 1 mixer
  • 1 staafmixer
  • 1 metalen zeef
  • aluminiumfolie
Cakerol van zoete aardappel, mascarpone en rozijnen
Cakerol van zoete aardappel, mascarpone en rozijnen

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en doe in een kom samen met de rozijnen.
  • Overgiet de abrikozen en rozijnen met heet water en laat ca. 15 minuten weken.
  • Mix in een ruime kom de eieren, 1 zakje vanillesuiker en 100 gram suiker in 5 minuten tot het mooi romig is geworden.
  • Doe de zoete aardappelblokjes in een kom, samen met het snufje zout en twee eetlepels water.
  • Pureer de aardappel glad met een staafmixer. Voeg er 2 eetlepels van het eimengsel doorheen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200oC.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven het eimengsel en roer voorzichtig door.
  • Schep vervolgens de zoete aardappel toe en roer tot een glad beslag.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en strijk het beslag hier over uit tot een grootte van ca. 35 x 25 cm.
  • Bak het beslag in 10 minuten gaar.
  • Schep ondertussen de mascarpone crème in een kom, samen met het 2e zakje vanillesuiker en de honing.
  • Giet het water van de abrikozen en rozijnen en dep droog met keukenpapier.
  • Roer vervolgens de abrikozen en rozijnen door de mascarpone. Zet weg tot gebruik.
  • Leg een schone theedoek op je werkblad en bestrooi met de laatste 10 gram suiker.
  • Haal de zoete aardappelbodem uit de oven en stort deze op zijn kop (dus met bakpapier naar boven) op de theedoek.
  • Trek het bakpapier voorzichtig van de cake en rol de cake losjes op in de theedoek. Zet even weg om af te laten koelen. Tip: wacht niet te lang met rollen anders kan de cake gaan scheuren.
  • Als de cake is afgekoeld, rol deze dan voorzichtig terug en bestrijk met het mascarpone mengsel.
  • Daarna rol je cake strakker op, zonder de theedoek.
  • Wikkel de cakerol in aluminiumfolie en laat verder afkoelen in de koelkast, tot gebruik.
  • Verwijder de folie voor gebruik en snijd de cake met een scherp mes in plakken.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners