Trio van rode bietjes

Rode bietjes zijn erg gemakkelijk te verwerken in gerechten, vooral als je kiest voor voorgekookte geschilde bietjes. Die kun je volop kopen in de supermarkt. Je kunt met bietjes eindeloos variëren omdat ze van zichzelf een vrij neutrale smaak hebben. Zoet, hartig, pittig, alles kan. Je kunt bietjes zelfs heel goed combineren met (pure) chocolade.

Ik heb een lekker recept voor je bedacht met rode bietjes, met verschillende toepassingen. Dit past perfect bij de kerstdagen. Ik heb gekozen voor drie kleine gerechtjes, die je op één bord kunt serveren. Uiteraard kun je ook kiezen voor één van deze gerechtjes, bijvoorbeeld als een amuse. Of je maakt ze groter als losstaand voor- of tussengerecht.

De aangegeven hoeveelheden in dit recept zijn een schatting. Immers hangt het er erg vanaf of je drie kleine gerechtjes maakt, of grotere, of één van de gerechtjes.
In mijn recept ben ik uitgegaan van drie kleine gerechtjes per persoon, voor vier personen.

Door de samenstelling van de ingrediënten past dit trio van rode bietjes prima in het TipTopper dieet en is het ook geschikt voor vegetariërs.

Ingrediënten:

Voor de basis:

  • 1 pakje voorgekookte en geschilde (biologische) rode bietjes (500 gram)
  • paar plukjes peterselie voor garnering
  • peper en zout

Extra voor de bietjescarpaccio:

  • 1/2 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
  • 2 theelepels appelazijn of frambozenazijn
  • 2 theelepels olijfolie (extra vergine)
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder of -pasta
  • 1 theelepel honing of agavesiroop

Verder nodig:

  • Kaasschaaf, dunschiller of mandoline

Extra voor de bietjesbonbon:

  • 50 gram pure chocolade (halve tablet)
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1/2 theelepel limoensap (of eventueel citroensap).
  • 3 blaadjes basilicum (of theelepel gedroogd)

Verder nodig:

  • Vormpjes voor de chocolade. Ik heb silicone bakvormpjes van de Action gebruikt, met 12 bakjes elk met een doorsnede van 4 cm. Natuurlijk kun je ook andere vormpjes gebruiken maar bij voorkeur wel van silicone, zodat je later de chocolade gemakkelijk los kunt drukken.
  • Schaaltje voor het smelten van de chocolade in de magnetron.
  • Fijne rasp

Extra voor de bietjessalade:

  • 100 gram witte kaasblokjes (bijv. Apetina)
  • 1 eetlepel honing-mosterd dressing
  • 1 kleine appel bijvoorbeeld Jonagold

Verder nodig:

  • Kleine amuseglaasjes
Trio van rode bietjes (carpaccio, salade en bonbon)
Trio van rode bietjes (carpaccio, salade en bonbon)

Bereiding:

Bietjescarpaccio

  • Snijd per persoon ca. 4 à 5 hele dunne plakjes biet. Gebruik hiervoor een kaasschaaf, dunschiller of mandoline.
  • Maak een dressing van olijfolie, azijn, mosterd, knoflook en honing (of agavesiroop).
  • Snijd de kappertjes klein en voeg toe aan de dressing.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.

Bietjesbonbon

  • Breek de chocoladetablet en doe de blokjes in een schaaltje. Houd 1 blokje apart voor later.
  • Verhit de chocolade in de magnetron gedurende ca. 2 minuten. Roer vervolgens goed door tot een gladde massa. Indien nodig nog heel kort verder verhitten.
  • Schep in de vormpjes telkens een ruime theelepel gesmolten chocolade. Tip: maak het dubbele aantal van wat je nodig hebt, voor het geval er later een chocoladebakje breekt.
  • Verdeel met de theelepel de chocolade in elk bakje gelijkmatig over de boven en de zijkanten.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat ca. 1 uur afkoelen.
  • Snijd ondertussen ca. 100 gram bietjes in hele kleine stukjes (of gebruik een rasp).
  • Rasp de 2 achtergehouden blokjes chocolade fijn.
  • Voeg de helft toe aan de bietjes en houd de andere helft apart voor de garnering.
  • Snijd de blaadjes basilicum fijn en voeg ook toe, evenals de balsamicoazijn en limoensap.
  • Roer goed door elkaar en maak op smaak met zout en peper.
  • Haal na ca. 1 uur opstijven de chocolade uit de koelkast.
  • Houd de vorm op zijn kop en druk voorzichtig de chocoladebakjes los.
  • Vul het benodigde aantal chocoladebakjes met het bietenmengsel, bestrooi met de rest van de chocoladerasp.
  • Zet koel weg tot gebruik.

Bietjessalade

  • Snijd ca. 100 gram bietjes in kleine blokjes.
  • Snijd de witte kaasblokjes doormidden.
  • Schil een appel, snijd een kwart van de appel in kleine blokjes. De rest wordt niet gebruikt. Eet die alvast lekker op.
  • Meng de bietjes, kaasblokjes en appel door elkaar.
  • Roer er de dressing doorheen.
  • Schep voorzichtig in kleine amuseglaasjes en garneer met een plukje krulpeterselie.
Trio van rode bietjes - de opmaak van het bord
Trio van rode bietjes - de opmaak van het bord

Opmaak van het bord:

  • Leg op een groot bord per bord de plakjes biet dakpansgewijs en besprenkel met de dressing.
  • Strooi er wat Parmezaanse kaas overheen.
  • Leg op elk bord een bietjesbonbon.
  • Zet op elk bord een glaasje bietjessalade.

Tip:

Vervang in de bietjessalade de appel door kleine stukjes augurk.

Meer inspiratie voor je kerstdiner:

Wil je meer inspiratie en lekkere recepten voor je kerstdiner, kijk dan eens op de TipTopper kerstpagina.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners