Griekse gyrosschotel

Gyros is een lekker gekruid Grieks vleesgerecht, meestal gemaakt van varkensvlees. Je kunt het vlees echter ook vervangen door vegan gyrosreepjes, o.a. verkrijgbaar bij de Jumbo. In combinatie met paprika, tomaat, champignons, sperzieboontjes en niet te vergeten Griekse pasta (kritharaki, ook bekend in Italië als orzo) heb je een heerlijk Grieks getinte gemakkelijke en lekkere maaltijd.

In dit recept voor de Griekse gyrosschotel heb ik de vegan gyrosreepjes gebruikt. Heb je liever ‘echt’ vlees, dan kan dat natuurlijk ook. De vegan versie is gezonder en past uitstekend in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 bakje vegan gyrosreepjes (Jumbo, 175 gram)
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 tomaten
  • 200 gram sperzieboontjes
  • 250 gram champignons (heel bakje)
  • 100 gram Griekse pasta kritharaki (ook bekend als orzo)
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel knoflookpasta of -poeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Griekse gyrosschotel vegan
Griekse gyrosschotel vegan

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 25 minuten

  • Kook de kritharaki volgens de aanwijzingen op de verpakking (ca. 15 minuten).
  • Dop de boontjes, snijd eventueel in stukjes van ca. 2 cm en kook in een aparte pan in kokend water met een beetje zout gaar in ca. 15 minuten.
  • Snijd de paprika in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de paprika op middelhoog vuur.
  • Wrijf de champignons schoon met keukenpapier of borsteltje en snijd in plakjes.
  • Voeg de champignons na ca. 5 minuten toe aan de paprika, samen met de knoflook en oregano en bak mee.
  • Voeg ook de gyrosreepjes toe en bak mee, gedurende ca. 5 minuten.
  • Was de tomaten, verwijder het hartje en snijd in stukjes.
  • Voeg toe aan de paprika, champignons en gyros.
  • Laat op laag vuur het geheel ca. 10 minuten sudderen.
  • Giet de boontjes af en voeg toe in de hapjespan.
  • Giet de kritharaki af en voeg eveneens toe.
  • Roer alles goed door elkaar en maak op smaak met zout en peper.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners