Paddenstoelen curry met paneer en wortelrijst

Curry’s zijn erg populair, niet alleen in India, maar zeker ook in Nederland. Je kunt ze met allerlei soorten ingrediënten maken, en ze ook zo pittig maken als je zelf wilt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan licht pittig. Heel vaak zijn curry’s vegetarisch, bijvoorbeeld met paneerkaas of kikkererwten als vleesvervanger, en dat verklaart ook gelijk de groeiende populariteit.
Ik heb een lekker, gezond vegetarisch recept voor je van curry met veel paddenstoelen en met paneerkaas. Doordat het koolhydraatarm is past het ook heel goed in het TipTopper dieet.

In plaats van rijst heb ik als koolhydraatarm alternatief gekozen voor wortelrijst. Dat was een heerlijk en gemakkelijk alternatief. Bijkomend voordeel: je krijgt extra groenten binnen.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 1 bakje champignons (250 gram)
  • 1 bakje oesterzwammen (150 gram) (of andere bospaddenstoelen)
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 100 gram snoep- of cherrytomaatjes
  • 200 gram wortelrijst (bijv. diepvries Bonduelle)
  • 1 pakje paneer (Apetina)
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 limoen
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel gehakte gember (Go-Tan) of gemberpoeder
  • 1 theelepel lemongrass (Go-Tan)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel srirachasaus (eventueel extra als je pittiger wilt)
  • 15 gram verse platte peterselie (of gedroogd)
  • 10 gram verse oregano (of gedroogd)
  • 2 ½ eetlepels zonnebloemolie
  • peper en zout
Paddenstoelen curry met paneer en wortelrijst
Paddenstoelen curry met paneer en wortelrijst
Paddenstoelen curry met paneer en wortelrijst
Paddenstoelen curry met paneer en wortelrijst

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in reepjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten.
  • Voeg de knoflook, gember, lemongrass, komijn en paprikapoeder toe.
  • Wrijf de paddenstoelen voorzichtig schoon met een stukje keukenpapier en snijd ze in grove stukken.
  • Voeg toe en bak paar minuten mee op middelhoog vuur.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de srirachasaus, de sojasaus, de tomatenpuree en de kokosmelk.
  • Laat ca. 5 minuten sudderen.
  • Rasp de schil van de helft van de limoen en voeg toe, evenals een eetlepel van het sap van de limoen.
  • Snijd de paneer in blokjes van ca. 1,5 cm.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de paneerblokjes in enkele minuten met wat zout rondom totdat ze lichtbruin zijn. Voeg eventueel wat extra kruiden toe, zoals komijn en paprikapoeder.
  • Schep de paneer door het paddenstoelenmengsel en laat nog even mee sudderen.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en voeg toe.
  • Kook de wortelrijst in enkele minuten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.Snijd de blaadjes van de peterselie en de oregano fijn en voeg alle oregano en 2/3 van de peterselie toe. Bewaar de rest voor de garnering.
  • Maak op smaak met peper en zout en eventueel wat extra srirachasaus.
  • Schep de paddenstoelencurry op de borden. Maak in het midden een kuiltje en schep daar de wortelrijst in.
  • Garneer met de rest van de peterselie.

Servies:

De gebruikte blauwe worden zijn o.a. verkrijgbaar in de TipTopper shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners