Hutspot zonder aardappel met gehaktballetjes

Hutspot is een echt wintergerecht, maar ook in de zomer is het erg lekker. Ik heb een recept voor je gemaakt voor hutspot zónder aardappel, zodat het aantal koolhydraten wordt beperkt. Als alternatief heb ik gekozen voor blokjes knolselderij. Een prima gerecht voor het TipTopper dieet.
Bij de hutspot kun je kiezen voor elke soort vlees, of vegetarisch of vegan alternatief. Ik heb voor deze keer gekozen voor kipgehaktballetjes in mosterdsaus. Ook hiervan vind je het recept hieronder.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

Hutspot:

  • 1 zak voorgesneden hutspot 500 gram
  • ½ kleine knolselderij (of 1/3 als het een grote knol is)

Kipgehaktballetjes:

  • 250 gram kipgehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels volkorenmeel of havermout
  • 1 theelepel zout (als je normaal erg weinig zout gebruikt, dan minder gebruiken)
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel olijfolie

Mosterdsaus:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels volkoren speltmeel
  • 250 ml bouillon (= 250 ml water met ¼ bouillontablet of 1 theelepel bouillonpoeder)
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
Hutspot zonder aardappel, met kipgehaktballetjes in mosterdsaus
Hutspot zonder aardappel, met kipgehaktballetjes in mosterdsaus

Bereiding:

Hutspot:

  • Snijd de knolselderij in plakken van ca. 1,5 cm, schil de plakken en snijd daarna in blokjes.
  • Doe de hutspot en blokjes knolselderij in een ruime pan en voeg water toe totdat de groente net onder staat.
  • Kook de groenten in ca. 20 minuten gaar (en maak intussen de gehaktballetjes klaar).

Kipgehaktballetjes:

  • Meng de gehakt, het ei, het meel en zout en kruiden in een kom, en maak balletjes van ca. 3 cm. Als het mengsel te nat is, dan nog wat extra meel toevoegen.
  • Bak de balletjes in de olie rondom bruin.

Mosterdsaus:

  • Verhit de olie in een steelpan met dikke bodem en voeg het meel toe.
  • Roer goed door tot een egaal geheel.
  • Voeg de mosterd toe.
  • Voeg de bouillon in beetjes toe tot de gewenste dikte is bereikt.

Als de saus klaar is, voeg dan de gehaktballetjes toe.

Schep de hutspot op een bord en schep de gehaktballetjes in saus er naast. Bestrooi de hutspot met wat versgemalen zwarte peper.

Hutspot zonder aardappel, met kipgehaktballetjes in mosterdsaus
Hutspot zonder aardappel, met kipgehaktballetjes in mosterdsaus

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners