Geroosterde pompoen-paprikasoep

Pompoensoep past heel goed bij de herfst. Je kunt er alle kanten mee op, bijvoorbeeld in combinatie met wortel, paprika en/of zoete aardappel. Echt comfort food tijdens de gure dagen.
Ik heb een lekker en gezond recept voor je van een pompoensoep met paprika. Het leuke is dat je de schil van de pompoen gebruikt als soepkom. Als je liever een gewone kom gebruikt dan kan dat natuurlijk ook.
Ik heb eerst de pompoen in de oven geroosterd. Niet alleen voor de smaak, maar ook omdat ik het vruchtvlees nu veel gemakkelijker uit de schil kan lepelen.
Deze soep is niet alleen koolhydraatarm, maar ook vegan en past uitstekend in het TipTopper dieet.
Heb je geen havercuisine, dan kun je deze ook weglaten, of vervangen door crème fraîche. In het laatste geval is de soep dan alleen niet meer vegan.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 flespompoen
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 handje pompoenpitten
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 takjes tijm
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 300 ml groentenbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels havercuisine (vegan) of crème fraîche (niet vegan)
Geroosterde pompoen-paprikasoep, geserveerd in de schil van de pompoen
Geroosterde pompoen-paprikasoep, geserveerd in de schil van de pompoen

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 45 minuten (inclusief roosteren)

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en verwijder de pitten en het draderige gedeelte.
  • Bestrijk de snijkanten licht met wat olijfolie.
  • Leg de twee helften met de snijkanten naar oven op een met bakpapier belegde bakplaat.
  • Rooster de pompoen in de oven in ca. 20 minuten.
  • Verwijder intussen de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in reepjes.
  • Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olijfolie en bak de paprika op middelhoog vuur in ca. 5 minuten.
  • Blus af met de groentenbouillon en voeg de paprikapoeder en knoflook toe.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg de blaadjes toe aan de bouillon.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen gedurende ca. 10 minuten.
  • Laat de pompoen iets afkoelen en lepel het vruchtvlees uit de beide helften. Let op dat je aan de onderkant niet te diep gaat zodat je door de bodem heen gaat (dan lekt straks de soep uit de schil).
  • Doe het vruchtvlees samen met de bouillon met paprika in een blender en pureer tot een gladde massa.
  • Giet terug in de pan, warm nog even zachtjes door. Vind je de soep te dik, voeg dan wat extra water toe.
  • Verhit een kleine koekenpan en rooster de pompoenpitten in ca. 5 minuten.
  • Roer de lepels havercuisine door de soep en maak op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in de helften van de pompoen, die nu fungeert als soepkom.
  • Bestrooi met de geroosterde pompoenpitten.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners