Broccoli met vegan balletjes

Broccoli is super gezond, veelzijdig en gemakkelijk en snel klaar te maken. Heerlijk om te koken of te roerbakken. Omdat ik steeds vaker kies voor een maaltijd zonder vlees of vis, kook is steeds vaker vegetarisch of veganistisch (vegan).
Ik heb een lekker en gezond veganistisch recept voor je met broccoli, champignons, kikkererwten en vegan balletjes. Het past uitstekend in het TipTopper dieet en is bovendien koolhydraatarm.
Onderaan bij de tips kun je lezen hoe je dit gerecht ook kunt maken in een vegetarische of vleesversie.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 500 gram broccoli
  • 1 bakje vegan balletjes (ca. 200 gram)
  • 1 rode puntpaprika
  • 250 gram champignons (half bakje)
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 theelepel gehakte knoflook (of knoflookpoeder)
  • 2 maggiblokjes
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 200 ml havermelk
  • 2 theelepels maizena
  • 1 eetlepel havercuisine
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Broccoli met vegan balletjes
Broccoli met vegan balletjes

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 20-25 minuten

  • Snijd de broccoli in roosjes en spoel goed af.
  • Kook de broccoli in 5-10 minuten (eventueel met wat zout) beetgaar tot gaar (afhankelijk van grootte roosjes en van eigen smaak).
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en voeg de knoflook en paprika toe. Bak op middelhoog vuur ca. 5 minuten.
  • Verkruimel 1 maggiblokje en voeg toe in de pan.
  • Wrijf de champignons schoon met een stukje keukenpapier of borsteltje en snijd daarna in plakjes.
  • Voeg toe aan de pan, schep door en bak paar minuten mee.
  • Voeg nu ook de gehaktballetjes toe en bak 5 minuten mee.
  • Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel af. Voeg daarna toe aan de pan.
  • Als de broccoli (beet)gaar is, dan afgieten en toevoegen aan de pan.
  • Schep alles voorzichtig door en maak op smaak met peper en zout.
  • Voor de saus breng je de havermelk in een steelpan aan de kook.
  • Verkruimel een maggiblokje en roer door de melk.
  • Los de maizena in een schaaltje op in wat water of havermelk.
  • Giet de maizena vervolgens in de steelpan, breng opnieuw aan de kook en zet vuur op laag.
  • Blijf goed roeren totdat de saus de gewenste dikte heeft. Indien nodig, voeg wat extra melk toe, of juist wat extra (opgeloste) maizena.
  • Voeg de sweet chilisaus toe en de Italiaanse kruiden.
  • Schep de havercuisine door de saus.
  • Voeg tot slot de edelgistvlokken toe en roer alles goed door tot een gladde saus.

Tip voor een vegetarische (niet vegan) versie:

Je kunt de havermelk eventueel vervangen door gewone melk, de edelgistvlokken door geraspte kaas en de havercuisine door creme fraiche of mascarpone.

Tip voor een vlees (niet vegetarisch of veganistisch) versie:

Zie hierboven, plus vervang de vegan balletjes door runder- of kipgehaktballetjes.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners