Gevulde reuzenchampignons

Door de vrij neutrale smaak van champignons en een snelle bereiding lenen zij zich uitstekend in vele gerechten, bijvoorbeeld in de Italiaanse keuken. Maar ook los zijn ze heel geschikt als bijgerecht bij het diner of als hapje tijdens een buffet of brunch. Zeker de grote champignons, ofwel reuzenchampignons, zijn hier heel geschikt voor. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen met roomkaas en daarna gratineren in de oven.
Ik heb een gemakkelijk en lekker vegetarisch recept voor je van gevulde reuzenchampignons met roomkaas (light versie), tomaat en oregano, en bedekt met een laagje geraspte kaas. Even in de oven en de gevulde champignons zijn klaar. Ook erg leuk tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld bij je kerstdiner of kerstbrunch.

Ingrediënten:

Voor 6 stuks

  • 6 reuzenchampignons
  • 6 snoeptomaatjes of cherrytomaatjes
  • 1 ruime eetlepel roomkaas (light)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • ½ eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 20 minuten (incl. baktijd)

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Wrijf de champignons voorzichtig schoon met een stukje keukenpapier.
  • Snijd met een scherp mesje de steeltjes uit de champignons.
  • Snijd de steeltjes in kleine stukjes.
  • Snijd de tomaatjes in kleine stukjes.
  • Schep de roomkaas in een schaaltje en vermeng met de stukjes steel van de champignon, de stukjes tomaat en oregano.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Doe de olijfolie in een klein bakje, voeg eventueel klein beetje zout toe en bestrijk de buitenkant van de champignons met een kwastje.
  • Leg de champignons met de bolle kant naar beneden op een bakplaat belegd met bakpapier.
  • Schep de vulling in de champignons.
  • Bestrooi ruimschoots met de geraspte kaas.
  • Bak de champignons in ca. 15 minuten gaar en tot de kaas mooi is gesmolten.

Tip:

Vervang de tomaatjes door stukjes gedroogde tomaat, of voeg stukjes olijf toe.

Tip:

Voeg voor een niet-vegetarische versie stukjes ham, kipfilet of zalm toe.

Meer inspiratie voor je kerstdiner:

Wil je meer inspiratie en lekkere recepten voor je kerstdiner, kijk dan eens op de TipTopper kerstpagina.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners