Mini havermoutmuffins met banaan en zuidvruchten

Bananenbrood is behoorlijk populair bij het ontbijt of als tussendoortje bij de koffie, vooral als je gezond en niet te zoet wilt eten. Met name als tussendoortje is een plak bananenbrood best wel groot en veel. Daarom ben ik eens gaan experimenteren met mini muffinvormpjes, en dat pakte heel goed uit. Erg lekker, en groot genoeg. Dat ga ik zeker vaker doen. De siliconen mini vormpjes heb ik gekocht bij de Blokker.

De mini muffins heb ik niet met bloem of speltmeel gemaakt, maar met havermout. Echt een heel goed alternatief. Verder heb ik naast een paar rijpe bananen ook kokos(melk), dadels, abrikozen, rozijnen en zonnebloempitten toegevoegd. Een heerlijke combinatie. En wat handig is, het deeg hoeft niet te rijzen, dus de voorbereiding is gemakkelijk en snel. Daarna doet de oven zijn werk en kun je smullen van je heerlijke mini muffins. Zonder geraffineerde suiker, olie of boter, en nog vegan ook. Kan ook heel goed in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor ca. 30 stuks

  • 300 gram havermout
  • 50 gram geraspte kokos
  • 2 theelepels bakpoeder (half zakje)
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 200 ml water
  • 150 gram dadels
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 2 rijpe bananen
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 snufje zout
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 1 theelepel vanille extract
Mini havermoutmuffins met banaan en zuidvruchten
Mini havermoutmuffins met banaan en zuidvruchten

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten (inclusief baktijd)

  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Pel de bananen en snijd ze in stukken.
  • Meng in een kom alle ingrediënten (behalve de dadels, abrikozen, rozijnen en zonnebloempitten) tot een beslag in ca. 2 minuten. Voeg indien nodig een klein beetje extra water toe.
  • Snijd de dadels en abrikozen in kleine stukjes.
  • Roer dadels, abrikozen, rozijnen en zonnebloempitten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes, tot een klein stukje onder de rand.
  • Bak de muffins in ca. 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven (180oC).
  • Haal de muffins uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip:

  • Je kunt van de ingredienten ook mini broodjes maken, zodat je mooie kleine plakjes kunt snijden. Verdeel het beslag dan over vier kleine cakevormen van ca. 15 x 8 cm. De baktijd is dan even lang.
  • Wil je toch liever een ‘gewoon’ bananenbrood maken, dan kan dat met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden in een standaard cakevorm, alleen is de baktijd dan ca. 50.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners