Marokkaanse okra met halloumi

Okra (spreek uit als Oker) is een (sub)tropische groente, die vooral veel wordt gegeten in Suriname, India en in sommige Afrikaanse landen, waaronder Marokko. In de supermarkt kun je het vaak niet vinden, maar wel in toko’s en speciaalzaken. Meestal koop je ze vers, maar je kunt ze soms ook in de diepvries vinden. Altijd handig om op voorraad te hebben.

Okra is erg gezond en bevat heel weinig calorieën (ongeveer 22 kCal per 100 gram). Waar Okra wel vol mee zit zijn vezels, vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine C, B1, K en foliumzuur, magnesium, fosfor en calcium.

Je kunt Okra op veel manieren bereiden, zoals (roer)bakken, stoven en koken.
Ik heb een lekker en gezond vegetarisch en koolhydraatarm recept voor je van Marokkaanse okra, met o.a. paprika, tomaat, olijven, rozijnen, abrikozen, amandelen en veel kruiden, waaronder kaneel, kurkuma en komijn.
Omdat er weinig calorieën in okra zitten past deze maaltijd prima in het TipTopper dieet.

Bij deze Marokkaanse okra heb ik gekozen voor halloumi, een hartige grillkaas die niet uitloopt als je deze verhit. Ik heb deze keer gekozen voor de grillkaas (grilling cheese) van Apetina.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 300 gram okra (vers of diepvries)
  • 1 pakje halloumi of grilling cheese (Apetina, 200 gram)
  • 1 rode puntpaprika
  • 4 tomaten
  • 1 rode ui
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram (blanke) amandelen
  • 10 zwarte olijven
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 2 takjes verse munt (of 1 theelepel gedroogd)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 snufje chilipoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • 100 ml water
  • 2 maggiblokjes of 2 theelepels groentebouillon poeder
  • 1 eetlepel plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie
  • peper en zout
Marokkaanse okra met halloumi
Marokkaanse okra met halloumi
Marokkaanse okra met halloumi
Marokkaanse okra met halloumi

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Pel de ui en snijd in halve ringen
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten.
  • Voeg alle kruiden (gehalve de munt) toe en roer goed door.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe.
  • Snijd de abrikozen in dunne reepjes en voeg toe, evenals de rozijnen.
  • Bak op middelhoog vuur ca. 5 minuten mee.
  • Voeg de maggiblokjes en het water toe.
  • Snijd de olijven in plakjes en voeg toe.
  • Voeg de amandelen toe.
  • Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd de blaadjes in dunne reepjes. Hou een paar blaadjes achter voor de garnering.
  • Was de okra. Als het lange exemplaren zijn, snijd ze dan kleiner, of desgewenst in plakjes van ca. 1 cm. Zijn het korte exemplaren (deze had ik), dan kunnen ze heel blijven.
  • Voeg de okra toe en laat het geheel ca. 10 minuten meesudderen, afhankelijk van de grootte van de okra’s.
  • Is het geheel te droog, voeg dan wat extra water toe.
  • Snijd de halloumi of grillkaas in plakjes van ca. 0,5 cm.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur (zonder olie) en leg de plakjes kaas er in. Er zal eerst veel vocht uit de kaas trekken, maar dat zal na een tijdje verdampen. Controleer of de kaas aan de onderkant niet te donker wordt en keer om.
  • Maak het okramengsel op smaak met peper en zout en schep het vervolgens op de borden en leg er de plakjes gegrilde kaas bovenop.
  • Garneer met wat blaadjes munt.

Tip:

Serveer met een schaaltje rijst, couscous of parelcouscous.

Servies:

De gebruikte blauwe borden zijn o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners