Chia herfstontbijt met appel en noten

Chiazaad is een echte superfood en is erg geschikt om te gebruiken in een gezond ontbijt. Het chiazaad moet voor gebruik altijd even geweekt worden in vloeistof, zoals water of melk. Het zaad zet dan uit en er komt een geleiachtige substantie omheen. Hierdoor wordt het erg voedzaam, en dat is voor een ontbijt alleen maar gunstig. Ik heb een recept voor je gemaakt met chiazaad in combinatie met appel, blauwe bessen, noten en koek- en speculaaskruiden. Dit past goed bij herfstachtig weer en zeer zeker ook in het passen prima in het TipTopper dieet.

Ingrediƫnten:

Voor 1 persoon

  • 250 ml havermelk
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 100 gram blauwe bessen (diepvries)
  • 1 appel, bijvoorbeeld Jonagold
  • 50 gram pecannoten
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden (of alternatief kaneel)
Chia herfstontbijt met appel, zwarte bessen en pecannoten
Chia herfstontbijt met appel, zwarte bessen en pecannoten

Bereiding:

  • Doe de havermelk in een schaal en voeg chiazaad en lijnzaad toe. Laat dit minimaal 10 minuten staan, zodat het chiazaad kan wellen.
  • Ontdooi de blauwe bessen
  • Was de appel, snijd in vieren en verwijder klokhuis. Snijd 3 delen in blokjes en 1 deel in dunne plakjes
  • Voeg blokjes appel, de helft van de blauwe bessen, en de koek- en speculaaskruiden toe en roer om.
  • Garneer met de rest van de blauwe bessen, de pecannoten en de dunne plakjes appel.

Tip:

Vervang de havermelk door andere melk, zoals sojamelk, gewone halfvolle melk of karnemelk. Let op, met de laatste twee is dit ontbijt niet meer vegan.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners