Zuurkool met stroop

Zuurkool is altijd lekker, zowel in de zomer als in de winter. In de winter wordt het vaak gegeten als stamppot, bijvoorbeeld met uitgebakken spekjes, of als ovenschotel met appel, rozijnen of banaan.
Ook in de zomer is dat erg lekker. Je kunt het dan nog extra fris maken met stukjes ananas.

Zuurkool met stroop

Maar wat dacht je van zuurkool met stroop? Ja je leest het goed. Al jaren eten wij in ons gezin zuurkool met schenkstroop er overheen. Heerlijk vinden we dat. Maar als je dat tegen anderen zegt wordt er vaak een vies gezicht getrokken. Ze willen het niet eens proberen. Tja, dan weet je ook niet of je het echt zo vies vindt. Je zult verrast zijn als je het eet. Het zoete van de stroop past heel erg goed bij het zure van de zuurkool. Tenminste dat vinden wij bij ons thuis.

Je moet het echt eens proberen. Ik heb een lekker recept voor je van een zuurkoolschotel met kipgehakt (kan ook met plantaardig gehakt), aardappeltjes, stukjes appel en rozijnen. Even in de oven met geraspte kaas en dan op je bord wat schenkstroop gieten over je zuurkool.

Op zich past de zuurkoolschotel ook prima in het TipTopper dieet. Met de stroop krijg je natuurlijk meer suiker binnen, dus weer er dan niet te royaal mee. Natuurlijk kun je het ook gewoon weglaten, ook dan is deze zuurkoolschotel erg lekker.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 500 gram zuurkool (zakje)
  • 450 gram minikrieltjes
  • 300 gram kipgehakt
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 rode uien
  • 1 theelepel knoflookpasta of -poeder
  • 100 gram rozijnen
  • 1 grote appel (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Zuurkoolschotel
Zuurkoolschotel
Zuurkoolschotel, klaar voor de oven
Zuurkoolschotel, klaar voor de oven
Zuurkoolschotel uit de oven
Zuurkoolschotel uit de oven
Zuurkoolschotel met stroop
Zuurkoolschotel met stroop

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 45 minuten (inclusief baktijd in de oven)

  • Doe de zuurkool met het vocht uit de verpakking in een pan.
  • Voeg de rozijnen toe en ca. 150 ml water.
  • Kook de zuurkool gedurende ca. 20 minuten en giet daarna af.
  • Pel intussen de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en roer de knoflook er doorheen.
  • Fruit vervolgens de ui en paprika gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kipgehakt toe, maak rul en bak het geheel ca. 10 minuten.
  • Prik met een vork gaatjes in de verpakking van de aardappeltjes en verhit deze in de magnetron gedurende 5 minuten.
  • Voeg daarna toe in de hapjespan.
  • Schil de appel en snijd in blokjes. Voeg ook toe.
  • Schep alles goed door en laat nog even zacht bakken gedurende 5 minuten.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200oC.
  • Voeg de zuurkool toe in de pan en roer alles goed door.
  • Schep het zuurkoolmengsel in een grote ovenschaal en strooi de geraspte kaas er overheen.
  • Bak de zuurkoolschotel in de oven gedurende ca 15 minuten, of tot de kaas mooi is gesmolten.
  • Schep de zuurkool op de borden en giet er desgewenst de schenkstroop overheen.
Zuurkoolschotel met stroop
Zuurkoolschotel met stroop

Meer winterse recepten:

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer gezonde winterse recepten? Kijk dan hieronder voor meer suggesties en recepten:

Hotspot - pittige hutspot
Boerenkool met zoete aardappel en kipshoarma
Kapucijnerschotel met groenten en gehakt
Anijsmelk, gemaakt van havermelk
Knolselderijsoep, een soort omgekeerde erwtensoep
Oma’s kippensoep met orzo
Bruine bonensoep uit de snelkookpan

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners