Zuurkool met rösti, appel en spekjes

Zuurkool vind ik vooral lekker als er ook wat zoete smaken bij zitten.
Ik heb een recept voor je van zuurkool met rösti, appel en spekjes. De appel, en ook de toegevoegde rozijnen zorgen voor de zoete smaak, de uitgebakken spekjes (in dit geval magere kalkoenspekjes) zorgen voor de hartigheid en de rösti voor een lekkere bite.
Even in de oven voor een goudgeel kaaskorstje en klaar is kees.
Thuis eten wij zuurkool altijd met wat stroop. Als je dat vertelt wordt er vaak raar gekeken, maar je zou het echt eens moeten proberen.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 zakje zuurkool
  • 300 gram rösti original(Aviko)
  • 150 gram magere kalkoenspekjes
  • 1 zoete appel (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel Italiaanse gedroogde kruiden (of peterselie o.i.d.)
  • 100 gram geraspte kaas
  • peper en zout
  • schenkstroop (optioneel)
Zuurkool met rösti, appel en spekjes
Zuurkool met rösti, appel en spekjes
Zuurkool met rösti, appel en spekjes
Zuurkool met rösti, appel en spekjes

Bereiding:

Bereidingstijd (incl. baktijd oven 35-40 minuten)

  • Kook de zuurkool met wat water ca. 10 minuten.
  • Voeg gelijk ook de rozijnen toe, dan kunnen die ondertussen wellen.
  • Bak in een droge hapjespan de kalkoenspekjes ca. 5 minuten.
  • Voeg vervolgens de olie toe en de rösti.
  • Roer goed door en bak gedurende 10 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Schil de appel en snijd in blokjes van ca. 1 cm.
  • Voeg toe aan de spekjes en rösti en bak nog even mee.
  • Giet de zuurkool af en voeg toe, evenals de chilisaus, kaneel en gedroogde kruiden.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Schep het zuurkookmengsel in 2 1-persoons ovenschaaltjes of in 1 grote ovenschaal.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en zet in de oven.
  • Bak ca. 15-20 minuten totdat de kaas mooi goudbruin is geworden.
  • Als je dat lekker vindt kun je nog wat schenkstroop over het gerecht schenken.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners