Zuinig koken

Duurzaamheid, energie besparen, het zijn tegenwoordig allemaal hot items.
Nu we met zijn allen de buikriem aan moeten trekken, is het belangrijk om te kijken hoe je energie kunt besparen in huis, maar ook hoe je kunt besparen bij het koken.
Of je nu elektrisch kookt of op gas, hier is echt winst te behalen. Niet alleen voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Twee vliegen in één klap dus.

Een aantal standaard adviezen die iedereen eigenlijk wel kent, maar goed zijn om nog eens te noemen:
• Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pan, zodat je zo weinig mogelijk warmte verliest en dus ook sneller klaar bent.
• Gebruik niet te grote pannen, zodat je niet onnodig veel water moet verhitten.
• Gebruik pannen die niet kleiner zijn dan de warmtebron of zet gas niet zo hoog dat het buiten de pan brandt. Dat is namelijk verspilde energie.
• Kook eens wat vaker eenpansgerechten.
• Kook extra, zodat je een deel kunt invriezen of de volgende dag eten. Voor één grote portie verbruik je relatief minder energie dan tweemaal een kleinere portie. Scheelt ook veel tijd.
• Bedenk van te voren goed hoeveel je wilt maken, weeg de hoeveelheden eventueel af. Zo voorkom je onnodige voedselverspilling.
• Maak van tevoren een boodschappenlijstje, en controleer eventueel ook de aanbiedingen van de verschillende supermarkten.

Laatst woonde ik een lezing bij van de bekende kok Pierre Wind. Hij legde uit hoe je ecologisch verantwoord kunt koken en zelfs energie kunt besparen.
Hij vertelde o.a. over de KOOKSTOP.
In het kort komt het er op neer dat je voedsel aan de kook brengt, vervolgens de warmtebron uit zet, deksel op de pan doet en vervolgens door laat garen. Het kost nauwelijks extra tijd, maar je bespaart wel energie.
Een voorbeeld: doe één of meer eieren in een pannetje met koud water, ongeveer tot een duim boven de eieren. Breng aan de kook en als het goed borrelt draai je de warmtebron uit en laat het met de deksel op de pan even staan. Voor een hardgekookt eitje duurt dat ongeveer 10 minuten. Sindsdien kook ik mijn eitjes altijd op deze manier, in een klein pannetje, zodat ik ook zo min mogleijk water nodig heb.
De Kookstop kun je ook toepassen bij verschillende soorten groenten zoals broccoli, of bij (verse) pasta.
Pierre Wind beschrijft dit ook in zijn boek DE ECOKEUKEN VAN WIND. Het is een handzaam boek over duurzaam koken. Veel interessante informatie en leuke geschreven op de typische kenmerkende manier van Pierre Wind. En niet te vergeten, met lekkere recepten.

Het boek van Pierre Wind is o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

De Ecokeuken van Wind, boek van Pierre Wind
De Ecokeuken van Wind, boek van Pierre Wind

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners