Zeefruitsalade 2.0

Met zeefruit (of zeevruchten) wordt soms een groep eetbare dieren uit de zee bedoeld zoals schaal- en schelpdieren, soms worden ook chocolaatjes bedoeld in de vorm van zeedieren.
Ik heb aan dit begrip een eigen draai gegeven, zeg maar zeefruit of zeevruchten 2.0.
De zeefruitsalade uit het TipTopper dieet is een lekkere zomersalade van diverse vissoorten (zalm, garnalen en kabeljauw) met fris zomerfruit (aardbeien, kersen en watermeloen).
Uiteraard kun je zelf naar hartenlust variëren met de soorten vis en fruit. Deze salade is heerlijk zowel als lunch- en als dinergerecht.

Ingrediënten:

(voor 2 personen)

  • 100 gram gerookte zalm
  • 225 gram wok garnalen (doosje diepvries)
  • 1 kabeljauwhaasje (ca. 100 gram)
  • 150 gram aardbeien
  • 150 gram kersen
  • 200 gram watermeloen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Honing (optioneel)
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 takje dille
Zeefruitsalade 2.0
Zeefruitsalade 2.0
Zeefruitsalade 2.0 detail
Zeefruitsalade 2.0 detail

Bereiding:

  • Spoel de bevroren garnalen af in een vergiet, dep droog, en bak ze in een koekenpan met de olijfolie, peper, zout en paprikapoeder gaar en goudbruin.
  • Laat afkoelen.
  • Bak het kabeljauwhaasje met een beetje zout en peper zachtjes gaar in een koekenpan met beetje olijfolie.
  • Laat afkoelen en trek in kleine stukjes (als het goed gaar is valt het gemakkelijk in stukjes).
  • Snijd de gerookte zalm in stukjes.
  • Was de aardbeien, verwijder het kroontje, en snijd door de helft.
  • Was de kersen, verwijder de pit en snijd door de helft.
  • Snijd de watermeloen met een koksmes door de helft, snijd een plak van ca 1 cm vanaf de binnenkant en verwijder de schil met een (aardappel)mesje.
  • Verwijder zoveel mogelijk de pitjes en snijd de plak in blokjes. Je gebruikt ongeveer de helft, de rest eet je lekker later apart.
  • Als je de meloen niet zoet genoeg vindt, voeg dan honing naar wens toe, roer om en laat even intrekken.
  • Drapeer op een groot bord de zalm, garnalen en kabeljauw, en daarna de stukjes/blokjes fruit.
  • Snijd van de dille 2 stukjes af voor de garnering, snijd de rest van het groen in kleine stukjes en strooi over het bord.

Tip:

Varieer met vissoorten die je zelf het lekkerst vindt en ook met het fruit. Dit laatste is soms seizoen afhankelijk.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners