Zalm-selleriecocktail of wortel-selleriecocktail (vega)

Tijdens het kerstdiner wil je rekening met ieders wensen, voorkeuren en diëten. Het is dan wel het leukste dat de gerechten zoveel mogelijk op elkaar lijken, maar toch rekening wordt gehouden met de wensen van de gasten. Een goed voorbeeld is gerookte zalm, met als vegetarische tegenhanger hetzelfde gerecht maar dan met wortel. Ik doe dit al jaren zo, omdat mijn ene dochter vegetarisch is.

Ik heb een lekker voorgerechtje met gerookte zalm, namelijk een zalm-selleriecocktail. Een lekkere combinatie van de hartige zalm aan de ene kant en frisse appel en selleriesalade aan de andere kant. Als vegetarisch alternatief kun je het volledige recept gebruiken, alleen vervang je de zalm door stukjes wortel.

Je kunt de zalmcocktail c.q. wortelcocktail in verschillende groottes maken, afhankelijk van het aantal gangen van je (kerst)menu en de glaasjes of schaaltjes die je daar voor gebruikt.
Je kunt zelfs een beetje salade in kleine amuseschaaltjes serveren. Een lekkere start van je uitgebreide kerstdiner.

Deze zalm-selleriecocktail c.q. wortel-selleriecocktail kan een paar uur van tevoren al worden gemaakt en tot die tijd worden bewaard in de koelkast. Eerder kan ook, bijvoorbeeld een dag van tevoren, maar voeg dan de appel pas toe vlak voor het serveren.

Zowel de versie met zalm als met wortel passen heel goed in het TipTopper dieet, zodat je zelfs met de kerstdagen verantwoord maar toch lekker kunt eten.

Voor dit recept ben ik uitgegaan van een cocktail in kleine wijnglazen.

Ingrediënten:

Voor 4 stuks

  • 100 gram gerookte zalm (of ca. 100 gram winterwortel)
  • 1 bakje selleriesalade (200 gram)
  • 1 appel, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
  • 1 theelepel limoensap (of citroensap)
  • 3 takjes dille
Zalm-selleriesalade
Zalm-selleriesalade
Wortel-selleriesalade
Wortel-selleriesalade

Bereiding:

  • Schraap de wortel met een dunschiller en snijd de uiteinden af.
  • Voor de wortel in een pan met kokend water met wat zout gaar in ca. 15 minuten. Laat afkoelen.
  • Zet weg tot gebruik (kan dus van te voren al worden gekookt).
  • Snijd de wortel in de lengte doormidden en daarna in halve schijfjes.
  • Schil de appel, en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens in stukjes. Je kunt ook de schil laten zitten. Dat geeft een leuke kleur aan je salade. Was de appel dan wel eerst goed.
  • Besprenkel de appel met wat limoensap (of citroensap)
  • Roer in een kom de selleriesalade, stukjes appel en zalm (of blokjes wortel) door elkaar.
  • Ris de blaadjes van 1 takje dille af en roer deze door het salademengsel.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Verdeel de salade over de glazen en garneer met een klein takje dille.

Tip:

Voeg wat stukjes walnoot toe. Dat geeft een lekkere bite aan je salade.

Tip:

Garneer met een klein theelepeltje imitatiekaviaar (of voor de vegetarische versie wat versgemalen zwarte peper)

Meer inspiratie voor je kerstdiner:

Wil je meer inspiratie en lekkere recepten voor je kerstdiner, kijk dan eens op de TipTopper kerstpagina.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners