Zalm met Thaise saus

Zalm vind ik het allerlekkerste als het eerst gepekeld is, dan goed gekruid en vervolgens een paar minuten op de huid gebakken. Daarna het vuur onder de pan uit, zalm omdraaien en nog een paar minuten met het deksel op de pan laten staan. Echt heerlijk!
Erg lekker is om deze zalm te combineren met rijst en een goedgevulde Thaise saus, met o.a. bospaddenstoelen, gember, paprika, sperziebonen en kokosmelk.
Het is een gezond en heerlijk gerecht dat ook prima past in het TipTopper dieet. Bovendien is het een vrij gemakkelijk recept.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 250 gram zalm met huid
  • 100 gram basmatirijst
  • 1 bakje bospaddenstoelen gemengd
  • 1 rode puntpaprika
  • 100 gram sperziebonen
  • 1 stukje gember van ca. 1 cm
  • 1 theelepel knoflookpasta (Go-Tan) of poeder
  • 1 theelepel lemongrass pasta (Go-Tan)
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • paar takjes krulpeterselie
  • paar takjes koriander
  • 2 theelepels vadouvan kruiden
  • 2 eetlepel sweet chilisaus
  • 2 maggiblokjes
  • 1 pakje kokosmelk
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • peper en zout
Zalm met Thaise saus
Zalm met Thaise saus

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Dep de zalm droog met wat keukenpapier, leg ze in een bord en bestrooi met ca. 25 gram grof zeezout. Laat ca. 14 minuten staan.
  • Spoel de zalm goed af onder de koude kraan en dep droog.
  • Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd in stukjes van ca. 2 cm.
  • Kook gaar met wat zout in ca. 15 minuten.
  • Bestrooi de zalm met de vadouvankruiden en zet weg tot gebruik.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schil de gember en rasp fijn (alternatief: gebruik gehakte gemberpasta (Go-Tan)
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en voeg de knoflook, gember en lemongrass toe.
  • Roer goed door en voeg vervolgens de paprika toe.
  • Laat op middelhoog vuur ca. 5 minuten bakken.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de chilisaus, de oregano, de komijnpoeder en de kokosmelk.
  • Rasp de helft van een limoen en pers het sap uit. Voeg toe aan de pan.
  • Laat het geheel ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Veeg de bospaddenstoelen schoon met een stukje keukenpapier en snijd in grove stukken.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de bospaddenstoelen in ca. 5 minuten rondom.
  • Voeg zout naar smaak toe. Zet vervolgens het vuur uit en laat staan tot gebruik.
  • Snijd de blaadjes van de peterselie en de koriander fijn. Wees voorzichtig met de hoeveelheid koriander, het heeft een uitgesproken smaak waar je van moet houden.
  • Voeg peterselie en koriander toe, evenals de sperziebonen en de paddenstoelen. Laat nog even zachtjes pruttelen en ga intussen verder met de zalm.
  • Verhit de laatste olie in een koekenpan en bak de zalm op de huid in ca. 4 minuten op middelhoog vuur, totdat de huid knapperig is geworden.
  • Zet het vuur uit, draai de zalm om en laat ca. 3 minuten staan met het deksel op de pan.
  • Verdeel intussen de rijst en de saus over de borden.
  • Verwijder het vel van de zalm, snijd in grove stukken en leg op de saus. Je kunt er ook voor kiezen om de zalm in zijn geheel op de borden te leggen.
  • Garneer eventueel met een paar plakjes limoen.

Servies

De gebruikte borden (type Rome 21 cm) zijn verkrijgbaar in de TipTopper shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners