Wortel kruidkoek

Als kind was ik al dol op kruidkoek, vooral als mijn beppe (oma) hem bakte. Zij deed dit op het gas in een speciale pan. Buskoek werd het genoemd. Ik heb nu een eigen versie gemaakt, die geschikter is in een gezond dieet, namelijk zonder suiker (alleen een lepel agavesiroop) en met volkoren speltmeel. De wortel en rozijnen geven een zoetige smaak aan de kruidkoek. Deze wortel kruidkoek past heel goed in het TipTopper dieet.

Ingrediënten

Voor 1 kruidkoek

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram geraspte wortel (zakje julienne)
  • 75 gram rozijnen
  • 3 eieren
  • 1 zakje bakingsoda
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 2 eetlepels speculaas-koekkruiden
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel gemberpoeder of pasta
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel olijfolie
Wortel kruidkoek
Wortel kruidkoek

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 1 uur

  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Wel de rozijnen in een kommetje met wat kokend water en laat ca. 5 minuten staan.
  • Meng intussen het meel, de bakingsoda, kruiden en zout in een kom en roer door.
  • Meng in een andere kom de yoghurt, eieren, olie, agavesiroop en vanille extract.
  • Mix deze ingrediënten tot een glad geheel in ca. 2 minuten.
  • Voeg de inhoud van de kom met meel e.d. toe en mix door totdat een stevig glad beslag ontstaat.
  • Giet de rozijnen af en voeg deze toe aan het beslag, evenals de wortel.
  • Roer alles goed door.
  • Vet een cakevorm licht in met wat olijfolie.
  • Doe het beslag in de cakevorm, strijk aan de bovenkant glad en zet in het midden van de oven.
  • Bak in ca. 50 minuten mooi bruin en gaar. Controleer daarna met een houten pen of prikker of de koek gaar is (er mag niets aan de prikker blijven hangen) en bak anders nog paar minuutjes langer.
  • Haal de vorm uit de oven en laat de koek afkoelen op een rooster.

Tip:

Wil je dat de kruidkoek toch wat zoeter wordt, voeg dan wat extra rozijnen of wat in stukjes gesneden dadel toe.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners