Winterse knolselderijsoep

Tijdens koude en gure dagen gaat een stevige maaltijdsoep er altijd in. Denk maar aan een ouderwetse erwtensoep of bruine bonensoep. Maar natuurlijk kun je volop variëren. Zo heb ik een lekker en gezond recept voor je voor een winterse knolselderijsoep, volop groenten, zoete aardappelblokjes en vegan gyros reepjes. Uiteraard kun je de gyros reepjes ook vervangen door rookworst, al dan niet vegetarisch, of ander vlees. Ik heb gekozen voor de gyros reepjes omdat ik deze nog in mijn koelkast had liggen, en omdat ze lekker pittig van smaak zijn.
Dit gezonde recept voor winterse knolselderijsoep past uitstekend in het TipTopper dieet.

Geniet van deze heerlijke stevige soep en serveer er eventueel stokbrood bij met (plantaardige) kruidenboter.

Ingrediënten:

Voor 4 personen (ca. 1 liter)

  • 1 knolselderij
  • 1 grote prei
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blikje kidneybonen 400 gram
  • 1 bakje gyros reepjes vegan (Jumbo, ca. 175 gram)
  • 100 gram doperwtjes
  • 200 gram zoete aardappelblokjes (diepvries, Aviko)
  • 1 blokje groente- of tuinkruidenbouillon of 3 theelepels bouillonpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 takjes peterselie
  • peper en zout
Winterse knolselderijsoep
Winterse knolselderijsoep

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 50-60 minuten

  • Snijd de knolselderij in plakken van ca. 1 cm, schil de plakken en snijd ze vervolgens in blokjes van ca. 1 cm.
  • Kook de blokjes knolselderij in groentebouillon (300 ml en 1 blokje bouillon of 3 theelepels bouillonpoeder) in ca. 15 minuten gaar.
  • Was de prei, snijd door in de lengte en snijd in halve ringen van ca. 1 cm.
  • Was de rode puntpaprika, snijd in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens in dunne reepjes.
  • Doe de prei en paprika in een andere pan.
  • Voeg 500 ml water toe samen met wat peper en zout en laat ca. 10 minuten koken.
  • Als de knolselderij zacht en gaar is, doe deze dan samen met de bouillon in een blender en pureer tot een glad geheel. Een staafmixer gebruiken kan natuurlijk ook.
  • Voeg na de kooktijd van de paprika en prei de doperwtjes en aardappelblokjes toe en kook nog ca. 5 minuten zachtjes mee.
  • Bak intussen de gyrosreepjes in een koekenpan in de rest van de olie gedurende ca. 5 minuten.
  • Giet de kidneybonen af in een vergiet, spoel af onder de kraan totdat er geen schuim meer te zien is, en voeg toe aan de soep.
  • Giet de gepureerde knolselderij toe aan de soep.
  • Was de peterselie, snijd fijn en voeg toe.
  • Voeg de gyrosreepjes ook toe aan de soep.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met zout en peper.
  • Als de soep te dik is, voeg dan wat extra water toe.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners