Wat kun je doen met pompoen

Pompoenen zijn onlosmakelijk verbonden aan de herfst. Ze worden vaak geoogst in september en zijn in de herfstmaanden volop verkrijgbaar. Voorheen werden ze vooral als decoratie gebruikt en natuurlijk voor haloween. Maar om te eten wordt de pompoen steeds populairder. Je kunt er oneindig veel mee koken en bakken, bijvoorbeeld in soepen, brood, gebak en geroosterd met groenten. Wist je trouwens dat pompoen geen groente is maar fruit? Ze zijn familie van de komkommer en de meloen.

Pompoensoorten

Er zijn diverse soorten pompoen, zoals de gewone pompoen, de flespompoen (ook bekend als butternut squash) en de oranje Hokkaido pompoen. Alle pompoenen zijn eetbaar als het soorten zijn met pitten. Andere soorten zonder pit zijn alleen voor de sier.
De Hokkaido pompoenen hebben een vrij zoetige smaak en worden veel voor soepen gebruikt. Maar ook de andere soorten zijn hier zeker geschikt voor.
De flespompoen heeft een langwerpige vorm en wordt veel gebruikt om te roosteren in de oven.
De gewone pompoen kan ontzettend groot en zwaar worden, tot wel 45 kilo.
In pompoenen zitten veel gezonde voedingsstoffen en vitamines, zoals vitamine A. In 100 gram pompoen zit bijna 2,5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Verder o.a. vitamine C (12% van de ADH per 100 gram) en kalium (23% van de ADH per 100 gram).

Pompoenen hebben een licht zoete smaak. Je kunt ze niet rauw eten door de vrij harde structuur van het vruchtvlees. Maar gekookt of geroosterd worden ze zacht en sappig en kun je er heerlijke gerechten mee maken.

Zelf werk ik het liefst met flespompoen. Je kunt ze namelijk gemakkelijker snijden. Ik maak dan met een groot mes plakken van ca. 1 cm dik die ik daarna kan schillen. Overigens is schillen niet nodig, je kunt de schillen meekoken. In het lange smallere deel van de flespompoen zitten geen pitten. Het draderige deel met de pitten zit alleen in de bolle kant. Bij de andere pompoenen zit dat deel in het hele midden.

Over pitten gesproken, de pitten van de pompoen kun je eten. Lekker ook als garnering over de soep. Je kunt de pitten ook in een droge koekenpan licht roosteren, dan worden ze extra knapperig.

Koken en bakken met pompoen

De laatste tijd heb ik geregelmatig geƫxperimenteerd met koken en bakken met pompoen. Ik heb een aantal lekkere recepten bedacht voor het TipTopper dieet. Deze zijn eenvoudig te maken en echt het proberen waard:

Pompoen-gembersoep
Pompoencake
Pompoencurry met gehaktballetjes
Kipfilet met pompoen-paprikasaus

Veel succes met koken en bakken met pompoen!

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners