Venkelsoep

Venkel is erg gezond, bevat weinig calorieën, maar daarentegen veel mineralen en vitamines (o.a. B1 en B2). Venkel bevordert de spijsvertering, bevat veel anti-oxidanten, heeft anti-bacteriële eigenschappen en reinigt het lichaam. Maar wat ook niet onbelangrijk is, het is erg lekker. ls heeft een anijsachtige smaak en is erg lekker als salade, in warme gerechten, bijvoorbeeld in combinatie met vis, maar ook in soepen. Venkelsoep heeft een zachte roomachtige smaak. Persoonlijk vind ik dit erg lekker. Ik heb een recept voor je van venkelsoep met rode ui, romig gemaakt met haverroom, als alternatief voor ‘gewone’ kookroom. Daardoor is het ook nog eens veganistisch. Wil je liever gewone room gebruiken, dan kan dit natuurlijk ook, alleen dan is de soep niet meer vegan. De venkelsoep is erg lekker als lunchgerecht of als voorgerecht bij de avondmaaltijd. Veel succes met het koken van deze heerlijke gezonde venkelsoep uit het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 grote venkelknol
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels bouillonpoeder (of een halve tablet, zie blog Bouillon, welke kies je)
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • ½ theelepel venkelzaadjes
  • 100 ml haverroom (of gewone kookroom)
  • 300 ml water
  • Peper en zout
Romige venkelsoep met venkel, rode ui en dille
Romige venkelsoep met venkel, rode ui en dille

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 25-30 minuten

  • Snijd de onderkant en de uitsteeksels van de venkelknol af. Bewaar het groen (garnering)
  • Snijd door midden in de lengte en verwijder het hart. Daarna eerst in dunne plakken snijden en dan in reepjes.
  • Pel de rode ui en snijd in halve ringetjes.
  • Breng het water aan de kook en voeg de venkel en ui toe, samen met de bouillonpoeder.
  • Leg de venkelzaadjes op een snijplank en plet met een mes. Voeg daarna toe aan de soep.
  • Kook gedurende ca. 15 minuten.
  • Voeg de room toe en kook nog zachtjes 5 minuten mee.
  • Schep ca. 3 eetlepels venkel en ui uit de pan en houd apart.
  • Doe de rest van de soep in een blender en maak er een gladde soep van. Als je van te voren bang bent dat de soep te dun wordt, houd dan eerst wat vocht apart. Dat kun je dan later weer toevoegen indien nodig.
  • Giet de soep terug in de pan, voeg de dille toe en verwarm nog even zachtjes door indien nodig.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep in kommen of borden, verdeel de achtergehouden venkel en ui er overheen.
  • Snijd het groen van de venkel fijn en strooi over de soep.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners