Venkelsalade met kersen

Venkel is niet alleen lekker in ovengerechten, in soepen of als gestoofde groente, het leent zich ook heel goed voor een frisse salade. De venkel wordt dan fijn gesneden en rauw gegeten.
Ik heb een heerlijk gezond en vegetarisch recept voor je van een venkelsalade met kersen, witte kaasblokjes, sinaasappel en pecannoten. Deze salade past uitstekend in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 1 persoon

  • 1 kleine venkelknol
  • 8 kersen
  • 1 perssinaasappel (je gebruikt een halve)
  • 50 gram pecannoten
  • 1 eetlepel witte kaasblokjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes (optioneel)
  • zout en peper
Venkelsalade met kersen, witte kaasblokjes en pecannoten
Venkelsalade met kersen, witte kaasblokjes en pecannoten

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Verwijder de onderkant en de harde kern van de venkelknol. Snijd ook de uiteinden af en bewaar het groen.
  • Snijd de venkel in hele dunne reepjes.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil van de helft van de vrucht.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en pers 1 helft uit (de andere helft wordt voor deze eenpersoons salade niet gebruikt.
  • Roer de rasp en het sap van de sinaasappel door de venkel, met daarbij eventueel een snufje zout. Laat daarna staan tot gebruik.
  • Ontpit de kersen.
  • Rooster de venkelzaadjes in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur in ca. 5 minuten. Laat afkoelen.
  • Giet het sap van de venkel en vangt het vocht op.
  • Maak venkel op smaak met peper en zout.
  • Schep de venkel op een bord.
  • Verdeel de druiven, kaasblokjes en pecannoten over de venkel.
  • Schep een paar theelepels opgevangen sinaasappelsap over de salade als dressing.
  • Snijd het groen van de venkel fijn en verdeel over de salade, evenals eventueel de geroosterde venkelzaadjes. Heb je niet voldoende groen, dan kun je ook (gedroogde) dille gebruiken.

Servies:

Het gebruikte bord is verkrijgbaar in de TipTopper shop

Tip:

Gebruik voor het ontpitten van de kersen een kersenontpitter. Deze kun je kopen via de TipTopper Shop. Zorg dat je bij het ontpitten evenveel pitten als ontpitte kersen over houdt, zodat je zeker weet dat er niet per ongeluk een pit is blijven zitten.

kersenontpitter
kersenontpitter

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners