Venkelrisotto met zalm

Vind jij venkel ook zo lekker? Persoonlijk houd ik erg van de zacht anijsachtige smaak en verwerk ik venkel graag in mijn gerechten. Venkel is ook erg gezond, bevat weinig calorieën, maar wel veel mineralen en vitamines (o.a. B1 en B2). Venkel bevordert de spijsvertering, bevat veel antioxidanten, heeft antibacteriële eigenschappen en reinigt het lichaam.
Ik heb een recept voor je van venkelrisotto met zalm en tomaat. Een heerlijke combinatie en één van de succesvolle gezonde recepten uit het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 venkelknol
  • 1 pakje gerookte zalm 100 gram
  • 150 gram basmati rijst
  • 500 ml kokend water
  • 2 theelepels bouillonpoeder (of een halve tablet, zie blog Bouillon, welke kies je)
  • 1 ui
  • ½ theelepel venkelzaadjes
  • 2 (roma) tomaten
  • 100 ml kookroom
  • 100 gram grana pardano (geraspte kaas)
  • 1,5 eetlepel gedroogde dille (of verse)
  • peper en zout
Venkelrisotto met zalm, tomaat en dille
Venkelrisotto met zalm, tomaat en dille
Venkelrisotto met zalm, tomaat en dille - close-up
Venkelrisotto met zalm, tomaat en dille - close-up

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Snijd de onderkant en de uitsteeksels van de venkelknol af. Bewaar het groen en snijd dit fijn (garnering)
  • Snijd door midden in de lengte en verwijder het hart. Daarna eerst in dunne plakken snijden en dan in reepjes.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen.
  • Verhit de olie in een hapjespan en voeg de venkel en ui toe. Bak gedurende ca. 10 minuten.
  • Leg de venkelzaadjes op een snijplank en plet met een mes.
  • Voeg de zaadjes toe in de pan, samen met de rijst.
  • Roer goed door totdat de rijst glanzend wordt.
  • Los de bouillonpoeder op in het kokende water (in aparte pan of kan).
  • Schep een soeplepel bouillon bij de venkel en rijst en blus af (op halfhoog vuur).
  • Roer goed door totdat het water bijna is verdampt.
  • Voeg dan opnieuw een lepel bouillon toe, laat weer bijna verdampen, en zo verder totdat de rijst gaar genoeg is (moet nog klein beetje bite hebben). Het kan zijn dat er dan nog wat bouillon over is.
  • Zet het vuur laag, voeg de kookroom en de kaas toe en roer goed door.
  • Laat nog ca. 5 minuten zachtjes mee koken. Goed blijven roeren.
  • Voeg 1 eetlepel dille toe en roer door de rijst.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Serveer op borden of in kommen en bestrooi met de rest van de dille en fijngesneden achtergehouden groen van de venkelknol.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners