Venkelrisotto met tuinkruiden en kipgehaktballetjes

Risotto is een populair Italiaans rijstgerecht met als basis speciale risottorijst, witte wijn, bouillon en Parmezaanse kaas. Je kunt de risotto combineren met allerlei soorten groenten, of het heel basic eten.
Ik heb een lekker en gezond recept voor je van risotto met venkel, tuinkruiden en kipgehaktballetjes. Een heerlijk gerecht dat vrij eenvoudig te bereiden is en dat heel goed past in het TipTopper dieet.
Risottorijst kun je in de supermarkt kopen van diverse merken. Een heel goede kwaliteit risottorijst is de Riso Arborio uit een jute zakje. Deze koop je onder andere bij de Jumbo en de Albert Heijn.
Uiteraard kun je de kipgehaktballetjes vervangen door een plantaardig alternatief, zodat het gerecht vegetarisch is.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

Voor de risotto:

  • 1 venkelknol
  • 200 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 4 takjes verse peterselie (of 2 theelepels gedroogd)
  • 3 takjes verse oregano (of 1 theelepel gedroogd)
  • 3 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogd)
  • 2 takjes citroenmelisse (optioneel)
  • 5 salieblaadjes (optioneel)
  • 3 steranijs
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram geraspte pecorinokaas (of parmezaan)
  • 1 eetlepel mascarpone of crème fraîche (optioneel)
  • peper en zout

Voor de kipgehaktballetjes:

  • 250 gram kipgehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels panko of paneermeel
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 sjalot
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • peper en zout
Venkelrisotto met tuinkruiden en kipgehaktballetjes
Venkelrisotto met tuinkruiden en kipgehaktballetjes

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 35-40 minuten

Voor de risotto:

  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Verwijder de uiteinden van de venkel, verwijder ook het hart aan de onderkant en snijd vervolgens in reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en venkel., samen met een theelepel knoflookpasta in ongeveer 8 minuten.
  • Voeg de rijst toe en schep goed om, zodat alle rijst bedekt is met wat olie.
  • Blus af met de wijn. Roer goed door en laat even inkoken.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Ris de blaadjes van de takjes oregano en snijd in stukjes.
  • Snijd de peterselie fijn (niet de takjes).
  • Snijd de blaadjes salie en citroenmelisse in reepjes.
  • Voeg de kruiden toe, maar houd wat achter voor de garnering.
  • Voeg de helft van de groentebouillon toe, roer door en laat rustig sudderen tot de bouillon is opgenomen.
  • Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Als de rijst te droog wordt, voeg dan wat extra water toe.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe en eventueel de mascarpone.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Schep de risotto op de borden en serveer met wat versgemalen zwarte peper, de rest van de geraspte kaas en de achtergehouden kruiden.
  • Leg er tot slot de gehaktballetjes bij.

Voor de kipgehaktballetjes:

  • Pel de sjalot en snijd heel fijn.
  • Meng in een diep bord alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Als het mengsel te nat is, voeg dan wat extra panko toe.
  • Draai gehaktballetjes met een doorsnede van ca. 3 cm.
  • Verwarm de airfryer voor op 200oC.
  • Bak de gehaktballetjes in ca. 10 minuten goudbruin en gaar. Tussendoor één of twee keer losschudden (passen ze niet allemaal tegelijk op de bodem van de airfryer, bak ze dan in 2 delen.

Tip:

Heb je geen airfryer, dan kun je de gehaktballetjes ook bakken in een koekenpan met een eetlepel olijfolie.

Servies:

De gebruikte diepe blauwe borden zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners