Vegetarische pilav

Pilav komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, en dan met name uit Turkije. Het is een gerecht van rijst met daarbij kip, perzik, tomaat en kruiden. Door de combinatie met de perziken krijg je een heerlijk gerecht met zowel hartige als zoete smaken.
Pilav kun je ook eten in een vegetarische versie. Ik heb een gemakkelijk en heerlijk recept voor je samengesteld van pilav met vegetarische kipreepjes in plaats van echte kip.
De zoete smaak van de perziken en de kaneel en andere kruiden passen uitstekend bij de hartige en licht pittige mix van (vegetarische) kip, paprika, tomaat en srirachasaus. Je kunt de srirachasaus ook weglaten of vervangen door een heel klein snufje chilipoeder, afhankelijk of je wel of niet van pittig eten houdt.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 bakje vegetarische kipreepjes (ca. 200 gram)
  • 1 blikje perziken (410 gram)
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 rode ui
  • 4 tomaten (bijvoorbeeld roma tomaten)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knofkookpoeder of 1 teentje vers
  • 3 takjes oregano (of 2 theelepels gedroogd)
  • 3 takjes peterselie (of 2 theelepels gedroogd)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel srirachasaus (houd je niet van pittig, gebruik dan minder of laat weg)
  • 2 eetlepels plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie
  • peper en zout
Vegetarische pilav
Vegetarische pilav

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in reepjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten.
  • Voeg de vegetarische kipreepjes toe en bak mee totdat ze lichtbruin kleuren.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe.
  • Voeg de knoflook, paprikapoeder, kaneel, srirachasaus en tomatenpuree toe.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe. Roer vervolgens alles goed door.
  • Giet het sap van de perziken en voeg het sap toe in de pan.
  • Breng aan de kook en laat alles ca. 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Ris de blaadjes van de takjes oregano, snijd fijn en voeg toe.
  • Snijd de peterselie fijn, voeg 2/3 toe en bewaar de rest voor de garnering.
  • Snijd de perziken in stukjes en voeg toe. Laat even meewarmen.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Schep de rijst op de borden, bijvoorbeeld met een kookring.
  • Schep de pilav er omheen.
  • Garneer met de rest van de peterselie.

Tip:

Wil je liever vegan eten, vervang de vegetarische kipreepjes dan door kikkererwten.

Servies:

De gebruikte witte diepe borden zijn o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners