Vegetarische bobotie uit de oven

Bobotie is een bekend gerecht uit Zuid-Afrika, meestal met gehakt, sperziebonen, appel, rozijnen, kerrie en kurkuma. Daar zijn verschillende variaties op.
Ik heb een vegetarische versie gemaakt van bobotie uit de oven. Uiteraard kun je de gebruikte vegan gehakt vervangen door vegetarisch -, runder- of kipgehakt, alleen is het logischerwijs in het geval van de laatste twee niet meer vegetarisch. Bobotie past heel goed in het TipTopper dieet.
De kruidenkaas kun je ook vervangen door een bakje hüttenkäse (cottage cheese) met wat knoflookpoeder, zout en peper. Dit bevat minder calorieën dan de kruidenkaas.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 400 gram sperziebonen
  • 1 appel
  • 50 gram rozijnen
  • 200 gram rul gehakt vegan (of alternatief vegetarisch, runder- of kipgehakt).
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 rode uien
  • 3 theelepels kerrie
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 maggiblokjes
  • 2 eieren
  • 1 bakje kruidenroomkaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel kookroom (light)
  • 2 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • zout en peper
Vegetarische bobotie
Vegetarische bobotie
Vegetarische bobotie uit de oven
Vegetarische bobotie uit de oven

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 1 uur (incl. sperziebonen doppen en oventijd)

  • Wel de rozijnen in een schaaltje met kokend water.
  • Dop de sperziebonen, snijd ze in stukken van ca. 3 cm, was ze en kook ze vervolgens in ruim kokend water met een snufje zout in ca. 20 minuten gaar (voor beetgaar ca. 15 minuten)
  • Pel de uien en snijd in kleine stukjes of halve ringen.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien glazig en de paprika zacht in ca. 5 minuten.
  • Voeg kerrie, kurkuma, kaneel en knoflookpoeder toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe.
  • Schil de appel, snijd in blokjes en voeg toe. Bak ca. 5 minuten mee.
  • Voeg het rulgehakt doe en bak nog ongeveer 5 minuten mee.
  • Giet de sperziebonen en de rozijnen af en voeg toe aan het gehaktmengsel.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Schep het gehakt/bonenmengsel in een ovenvaste schaal en strijk glad.
  • Roer in een kom 2 eieren los met wat peper en zout en een scheutje (light) kookroom. Roer vervolgens de kruidenkaas (of hüttenkäse) door het ei zodat een glad mengsel ontstaat.
  • Verdeel het eimengsel over het gehakt/bonenmengsel.
  • Bestrooi licht met de paneermeel.
  • Bak de bobotie in ca. 20 minuten gaar.

Tip:

Serveer met een kommetje rijst.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners