Vegetarische Ajam Pangang

Ajam Pangang lijkt erg op de bekendere Babi Pangang. Het verschil is dat Babi Pangang wordt gemaakt van varkensvlees (babi) en Ajam Pangang van kip (ajam).
Wat niet verschilt is een heerlijke zoet-pittige tomatensaus.
Wil je liever vegetarisch eten, dan kun je de kip heel gemakkelijk vervangen door vegetarische kipreepjes, zoals in dit gezonde recept, dat ook prima past in het TipTopper dieet.
Voor de rijst heb ik gekozen voor vezelrijke zilvervliesrijst.
Als extra heb ik taugésalade gebruikt. Deze heb ik gekocht bij de Aldi, waar het een tijdelijk product was. Kun je dit niet vinden, dan kun je ook kiezen voor atjar tjampoer, wat verkrijgbaar is in iedere supermarkt.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 80 gram zilvervliesrijst
  • 1 bakje vegetarische kipstukjes (ca 200 gram)
  • 1 rijpe banaan
  • ½ rode puntpaprika
  • 1 kleine prei
  • 3 tomaten
  • 100 gram geschraapte worteltjes
  • 2 theelepels gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 2 theelepels gehakte gember (Go-Tan) of gemberpoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel srirachasaus (of snufje chilipoeder)
  • 150 ml groentebouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • peper en zout
Vegetarische Ajam Pangang
Vegetarische Ajam Pangang

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de worteltjes in dunne plakjes.
  • Kook de worteltjes in water met wat zout (beet)gaar (ca. 10 minuten, afhankelijk van dikte plakjes).
  • Was de prei, snijd in lengte doormidden en vervolgens in halve ringen.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de prei en paprika in ca. 5 minuten zacht op middelhoog vuur.
  • Voeg de knoflook, gember, komijnpoeder en korianderpoeder toe.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg toe.
  • Prak de banaan fijn of snijd in kleine stukjes. Voeg toe.
  • Voeg ook de srirachasaus, sojasaus, 1 eetlepel ketjap, sweet chilisaus, tomatenpuree en groentebouillon toe.
  • Giet de worteltjes af en voeg toe.
  • Roer alles goed door, breng aan de kook en laat daarna op zacht vuur onder regelmatig roeren sudderen gedurende 15 minuten.
  • Als het te dik wordt, voeg dan wat extra water toe.
  • Verhit de laatste lepel olie in een koekenpan en bak de vegetarisch kipreepjes lichtbruin.
  • Voeg 1 eetlepel ketjap toe en bak dit mee gedurende ca. 5 minuten.
  • Roer de vegetarische kipreepjes door de saus.
  • Maak op smaak met peper en zout en eventueel nog wat sweet chilisaus.
  • Schep de rijst op de borden en schep de saus er naast.
  • Leg ook de taugésalade erbij of serveer apart.

Tip:

Heb je nog wat saus en/of rijst over, maak er dan de volgende dag een lekkere soep van. Voeg de benodigde hoeveelheid water toe en maak op smaak met peper en zout.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners