Vega hamburger piri piri met paprika-sinaasappelsalsa

Toen ik in de supermarkt vegetarische hamburgers piri piri zag liggen, kreeg ik gelijk inspiratie voor een lekker gerecht. Ik heb een lekker, gezond en gemakkelijk recept voor je van hamburger piri piri met basmatirijst en een salso van paprika, tomaat, ui en sinaasappel. De sinaasappel geeft er een lekkere frisse smaak aan. Omdat ik niet wist hoe scherp de hamburger piri piri zou zijn (viel achteraf mee) heb ik de salsa niet te pittig gemaakt. Maar uiteraard kun je dit naar eigen wens aanpassen.

Dit recept past uitstekend in het TipTopper dieet.

Natuurlijk kun je voor dit gerecht ook kiezen voor allerlei andere soorten burgers of ander al dan niet vegetarisch of veganistisch vlees.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 2 vegetarische hamburgers piri piri (Jumbo)
  • 100 gram basmati rijst
  • 2 tomaten
  • 1 grote rode puntpaprika
  • 2 uien
  • 100 gram doperwtjes (diepvries)
  • 1 perssinaasappel
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of 1 verse teen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • peper en zout
Vega hamburger piri piri met basmatirijst en paprika-sinaasappelsalsa
Vega hamburger piri piri met basmatirijst en paprika-sinaasappelsalsa

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 25-30 minuten

  • Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen (gebruik hiervoor eventueel de uienkam uit de TipTopper shop)
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en roerbak de paprika en uien, samen met de knoflook, op middelhoog vuur gedurende ca 5 minuten.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg deze toe.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe, evenals de doperwtjes en de chilisaus. Bak ca. 5 minuten mee.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de hamburgers op matig vuur in ca. 5 minuten. Keer regelmatig om.
  • Boen intussen de sinaasappel goed schoon.
  • Rasp de schil van de helft van de sinaasappel en voeg de rasp toe aan het paprikamengsel.
  • Snijd de sinaasappel door midden en snijd de helft in plakken van ca. 0,5 cm.
  • Leg de plakken sinaasappel op een snijplank en snij eerst met een scherp mes de schil er af, zodat er geen wit meer aan de randen zit.
  • Snijd vervolgens de stukjes sinaasappel tussen de velletjes los.
  • Doe de stukjes sinaasappel, inclusief vrijgekomen sap in de hapjespan.
  • Pers de andere helft van de sinaasappel uit en voeg het sap eveneens toe.
  • Schep alles goed door en maak op smaak met peper en zout, en eventueel wat extra chilisaus, afhankelijk van hoe pittig je het wilt maken.
  • Leg de hamburgers op de borden, schep de rijst erbij en vervolgens de paprika-sinaasappelsalsa.

Tip:

Je kunt de salsa ook van te voren maken en bij de maaltijd koud serveren of naar wens opnieuw verwarmen.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners