Tomatenstoof met eieren

Ben je op zoek naar een gemakkelijk en gezond vegetarisch recept voor de warme maaltijd, dan is tomatenstoof met eieren misschien een goed idee. Het is een simpele versie van het bekende gerecht Shakshuka, dat veel wordt gegeten in het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee.
In mijn recept vind je maar weinig verschillende ingrediënten, namelijk tomaten, ui, eieren en kruiden. Voor een traditionele shakshuka voeg je hier o.a. paprika aan toe en eventueel ook bonen of kikkererwten.

De tomatenstoof die ik heb gemaakt is snel klaar, is gezond, bevat weinig calorieën en is koolhydraatarm. Een prima gerecht dus voor het TipTopper dieet.

De eieren kun je laten stollen in de oven of in een pan met deksel. Ik heb voor dit recept voor het laatste gekozen. Je gebruikt dezelfde pan als voor het fruiten van de ui, dus het scheelt je ook nog eens wat afwas.

Het recept is voor één persoon. Uiteraard kun je het voor meerdere personen tegelijk maken. Gewoon de hoeveelheden van de ingrediënten hier op aanpassen.
Bij de tomatenstoof heb ik wat botersla gegeten, maar dat is natuurlijk een eigen keuze.

Ingrediënten:

Voor 1 persoon

  • 2 eieren
  • 3 tomaten, bijvoorbeeld roma tomaten
  • 1 rode ui
  • 8 blaadjes salie (of andere groene kruiden)
  • ½ eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Tomatenstoof met eieren, ui en salie
Tomatenstoof met eieren, ui en salie
Tomatenstoof met eieren, ui en salie
Tomatenstoof met eieren, ui en salie

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 25 minuten

  • Haal de eieren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de olie in een koekenpan (ca. 24 cm) of kleine hapjespan en fruit de ui in ca. 5 minuten zacht.
  • Was intussen de tomaten en snijd deze in blokjes.
  • Voeg de blokjes tomaat toe aan de ui en roer goed door.
  • Laat nog even 5 minuten sudderen.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Was de blaadjes salie (snijd ze eventueel iets kleiner) en voeg toe.
  • Maak 2 kuiltjes in het tomatenmengsel. Breek de eieren boven de kuiltjes en bestrooi eventueel met zout. Naar wens kun je de dooiers kapot maken.
  • Zet het vuur zacht, doe een deksel op de pan en laat ca. 5 minuten staan.
  • Vind je het ei nog te zacht, laat dan wat langer staan.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners