Tijd voor kersen

Veel mensen zijn dol op kersen. In juni en juli zijn ze weer volop te koop, niet alleen in de supermarkten, maar ook op de markt en bij stalletjes langs de weg.
Kersen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. Ze bevatten weinig calorieën (ca. 50 kcal per 100 gram), veel vezels en veel vitaminen zoals vitamine A en C.
Kersen werken daarnaast ook ontstekingsremmend en vanwege de vezels zijn ze goed voor de darmen.
Ik vind ze in ieder geval heerlijk en heb er dit jaar weer lekker van gesmuld.

Kersen ontpitten

Als je kersen gaat eten zijn de pitten niet zo prettig. Op internet vind je verschillende manieren om kersen te ontpitten, bijvoorbeeld door de kers op een flesopening te leggen en dan door te prikken, bijvoorbeeld met een rietje of satéprikker. Ik geef echter de voorkeur aan een kersenontpitter, die bovendien ook heel handig is om olijven te ontpitten.
Bij Bol.com hebben we een hele handige gevonden van het merk Oxo. Werkt prima en is heel gemakkelijk schoon te maken. Kosten ca. € 15. Voor ons was dit een prima investering, want wij hebben in één weekend al 3,5 kg ontpit. Het grootste deel hebben we ingevroren, de rest hebben we lekker opgegeten.

Kersen ontpitten
Kersen ontpitten

Recepten met kersen

Ontbijtshake met kersen en banaan
Ontbijtshake met kersen en banaan
Venkelsalade met kersen, witte kaasblokjes en pecannoten
Venkelsalade met kersen, witte kaasblokjes en pecannoten

Kersen invriezen

Kersen kun je in de koelkast ca. 2 dagen goedhouden. Je kunt ze ook invriezen, bijvoorbeeld in porties van ca. 100 gram. Ingevroren blijven kersen ca. 1 jaar goed. Je kunt zo een hele tijd genieten van kersen in je shake of smoothie, of natuurlijk in de yoghurt of kwark.
Om te weten hoelang de ingevroren kersen nog houdbaar zijn, kun je het beste de tht-datum op het zakje schrijven. Ik heb voor het invriezen 1L zakjes gebruikt van de Lidl. Die hebben een handige sluiting en ruimte om op te schrijven wat de inhoud en houdbaarheidsdatum is. Dat gaat trouwens het beste met een onuitwisbare stift.

Kersen invriezen

Kersen invriezen

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners