Thaise zalm met roerbakgroenten

Gebakken zalm vind ik heerlijk, vooral nu ik een perfecte manier heb om deze te bakken. Het principe heb ik geleerd van chefkok Jacob Jan Boerma via Cheflix. Ik heb deze keer een Thaise kruidenmix gebruikt, en dat past uitstekend bij zalm. Lekkere roerbakgroenten erbij, ook weer Thais gekruid, en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd, die ook prima past in het TipTopper dieet.
Het gerecht is ook koolhydraatarm. Wil je er liever rijst of noedels bij serveren dan kan dat uiteraard, alleen is je maaltijd dan niet meer koolhydraatarm.
Verder kun je deze zalm met roerbakgroenten zelf zo pittig maken als je zelf wilt.
De gebruikte knoflook, gember en citroengras kun je vers gebruiken, maar ikzelf heb het me wat gemakkelijker gemaakt door de potjes kant en klare gehakte kruiden van Go-Tan te gebruiken. Erg handig om altijd op voorraad te hebben. Kruiden in poedervorm kunnen natuurlijk ook.

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de zalm:

  • 200 gram verse zalm met huid
  • 25 gram grof zeezout (bijvoorbeeld zakje Verstegen)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ¼ theelepel komijn
  • 1 klein snufje chilipoeder (of gemalen zwarte peper)
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de groenten:

  • 3 lente uien
  • 1 stronk paksoi
  • 1 rode puntpaprika
  • ½ courgette
  • 1 tomaat
  • 1 limoen
  • 1 theelepel gehakte gember (Go-Tan) of gebruik vers geraspt of poeder
  • 1 theelepel gehakte citroengras (Go-Tan)
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of 1 teentje vers.
  • 1 eetlepel sweet chilisaus of srirachasaus (let op, is pittiger).
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 maggiblokjes
  • zout en peper
Thaise zalm met roerbakgroenten
Thaise zalm met roerbakgroenten

Bereiding:

Bereidingstijd totaal: ca. 35 minuten

Voor de zalm:

  • Leg de stukken zalm met de huid naar beneden in een bord en bestrooi met de zoutkorrels.
  • Laat 14 minuten staan, en spoel onder de koude kraan het zout van de zalm.
  • Dep droog met keukenpapier.
  • Maak in een schaaltje een kruidenmengsel van de kruiden en roer goed door. Er hoeft geen zout bij omdat de zalm al gepekeld is.
  • Verdeel de kruiden over de zalm en zet weg tot de groenten (zie hieronder) bijna klaar zijn.
  • Verhit dan 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en leg de zalm met de huid naar beneden in de pan.
  • Bak op middelhoog vuur ca. 3-4 minuten, totdat de huid bruin en knapperig is.
  • Draai het vuur onder de pan uit, draai de zalm om en zet 4 minuten weg met een deksel op de pan. De zalm gaart van rustig door en wordt supermals.

Voor de groenten:

  • Snijd de lenteui in ringetjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan.
  • Voeg de gember, knoflook en lemongras toe en roer door.
  • Bak de lenteui en paprika op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten.
  • Verwijder de onderkant van de struik paksoi en eventueel lelijk groen blad.
  • Snijd de paksoi in reepjes en spoel af in een vergiet. Laat even uitlekken.
  • Voeg de courgette en de paksoi toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg eveneens toe.
  • Snijd de tomaat in blokjes en voeg toe, evenals de sweet chilisaus.
  • Rasp de schil van de limoen en voeg de rasp toe.
  • Pers de helft van de limoen uit en vang het sap op in een kommetje. Schep ongeveer 2 theelepels sap toe.
  • Laat alles nog ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen.
  • Maak op smaak met eventueel zout en extra sweet chilisaus. Je kunt ook nog wat extra limoensap toevoegen als je dat lekker vindt.
  • Als de groente helemaal naar je smaak is en ook bijna zacht genoeg, begin je met het bakken van de zalm (zie hierboven).

Serveren:

Schep de groenten in de borden en leg de zalm er bovenop. Garneer met een schijfje limoen.
Eventueel kun je er ook nog rijst of noedels bij serveren, maar dit is niet noodzakelijk.

Servies:

De gebruikte borden en schaaltjes komen uit de serie Porto reactief glazuur wit/blauw en zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners