Thaise kippensoep

Kippensoep is altijd lekker. Combineer je het met groenten en kruiden uit de Thaise keuken, dan krijg je echt een heerlijke maaltijdsoep. Ik heb een recept voor je van Thaise kippensoep, ofwel Thom Kha Kai, die gemakkelijk en snel is te maken. Je kunt het zo stevig maken als je wilt, maar ook zo pittig als je wilt. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.
De soep is koolhydraatarm en daarom is het ook een prima soep voor het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen (hoofdmaaltijd)

  • 300 gram kipdijfilet
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 bakje kastanjechampignons (250 gram)
  • 1 paksoi
  • 100 gram geschraapte worteltjes
  • 2 romatomaten
  • 1 pakje kokosmelk
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 stukje gember van ca. 1 cm (of 1 theelepel gemberpasta van Go-Tan)
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel lemon grass (citroengras) pasta (Go-Tan)
  • 2 maggiblokjes
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 4 takjes peterselie (ca. 15 gram)
  • 1 theelepel shiracha saus (let op: houd je niet zo van pittig, doe dan eerst de helft en pas eventueel later aan)
  • 1 limoen
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
  • peper en zout
Thaise kippensoep (Thom kha kai)
Thaise kippensoep (Thom kha kai)

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30-35 minuten

  • Snijd de worteltjes in plakjes van ca. 0,5 cm en kook ze ca. 15 minuten (beet)gaar in kokend water met eventueel wat zout.
  • Was de paksoi, verwijder de onderkant en snijd in reepjes. Kook eventueel de laatste vijf minuten van de kooktijd van de worteltjes toe. Houd je meer van knapperig, voeg ze dan later toe aan de pan met de kip.
  • Giet de worteltjes af en zet weg tot gebruik.
  • Verwijder intussen de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Snijd de kipdijfilet in stukjes of reepjes (niet te fijn) en bestrooi met wat peper en zout.
  • Schil het stukje gember en rasp fijn (tenzij je de pasta of poeder gebruikt)
  • Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem, of hapjespan, en voeg de paprika toe, samen met de gember, knoflook en lemon grass.
  • Roer goed door en bak ca. 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de kipstukjes toe en bak ca. 5 minuten totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Voeg ook de paksoi toe (als je niet hebt voorgekookt) en bak ca. 5 minuten mee.
  • Wrijf de champignons schoon met wat keukenpapier en snijd ze door de helft of in kwarten (afhankelijk van de grootte van de champignons).
  • Voeg toe aan de pan, schep goed door, en bak 5 minuten mee.
  • Voeg ook de worteltjes toe en de paksoi (als deze is meegekookt).
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder het hart en de zaadjes en snijd de overgebleven tomaat in reepjes. Voeg vervolgens toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de oregano, kurkuma, paprikapoeder en komijn.
  • Voeg de kokosmelk, het water en de sojasaus toe.
  • Laat het geheel nog ca. 10 minuten sudderen.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg de laatste minuten toe. Houd een beetje achter voor de garnering.
  • Vind je de soep te dik, voeg dan wat extra water toe.
  • Maak op smaak met peper en zout (en eventueel wat extra shriracha saus en serveer in grote kommen of borden.
  • Garneer met wat fijngesneden peterselie.

Tip:

Voor een extra Thaise touch kun je wat blaadjes koriander toevoegen als je daar van houdt.

Tip:

Als je minder water toevoegt, kun je de soep ook eten als curry en serveren met (basmati)rijst.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners