Speltbroodjes rozijn-appel

Speltbrood met rozijnen, appel en zonnebloempitten is eenvoudig te maken, zonder rijzen. In dit recept uit het TipTopper dieet heb ik gekozen voor mini broodjes. Je kunt volgens hetzelfde recept ook een heel brood bakken, alleen dan is de baktijd iets langer.

Ingrediënten:

Voor ca. 16 broodjes (of 1 heel brood)

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 appel, bijvoorbeeld Jonagold
  • 200 gram rozijnen
  • 80 gram zonnebloempitten
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel venkelzaadjes (gekneusd)
  • 400 ml water
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 16 muffinvormpjes
Speltbroodjes met rozijnen, appel en zonnebloempitten
Speltbroodjes met rozijnen, appel en zonnebloempitten

Bereiding:

  • Wel de rozijnen ca. 5 minuten in een schaaltje met kokend water. Giet daarna af.
  • Mix het meel, de havermout, bakpoeder, zout, kaneel, citroensap en water tot deeg in ca. 2 minuten.
  • Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
  • Voeg appel, rozijnen, venkelzaadjes en de zonnebloempitten (bewaar een handje om over het beslag te strooien) door het beslag.
  • Vet de muffinvormpjes in met een beetje olijfolie met een kwastje.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bestrooi met het restje zonnebloempitten.
  • Bak in een voorverwarmde oven (200oC) in ca. 30 minuten bruin en gaar (controleer met een prikker). Kies je voor een heel brood, dan is de baktijd ca. 45 minuten.
  • Bestrijk de broodjes met een beetje water.
  • Haal uit de vormpjes en laat afkoelen op een rooster.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners