Shakshuka met vadouvan

Shakshuka is een favoriet gerecht uit het Midden-Oosten en bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige saus van tomaat, ui en paprika. Volgens traditie wordt shakshuka gegeten als ontbijt. Maar in Europa staat het steeds vaker op het menu als lunch of diner.
Aan de saus kun je diverse groenten toevoegen naar keuze, of bonen of kikkererwten. Vast onderdeel is dat je op het laatst eieren toevoegt die je laat stollen in de pan of in de oven.
Ik heb een gemakkelijk, lekker en gezond recept voor je van shakshuka met een lekker kruidenmengsel, genaamd vadouvan. Dit kun je in de supermarkt kopen, bijvoorbeeld van Euroma (original spices van Jonni Boer). De vadouvan bestaat o.a. uit ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chilli, dragon, kruidnagel en laurier. Lekker gemakkelijk dat je niet alles apart hoeft toe te voegen.
Dit vegetarische gerecht is lekker en gezond en past uitstekend in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen:

  • 4 eieren
  • 6 tomaten
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 uien
  • 100 gram wortel (in stukjes of in juliënne)
  • 2 theelepels vadouvan
  • 2 maggi blokjes
  • 1 mini blikje kikkererwten (200 gram, uitlek 130 gram)
  • 2 takjes krulpeterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Shakshuka met tomaat, paprika, kikkererwten en eieren
Shakshuka met tomaat, paprika, kikkererwten en eieren
Shakshuka met tomaat, paprika, kikkererwten en eieren
Shakshuka met tomaat, paprika, kikkererwten en eieren

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 35 minuten (incl. oventijd)

  • Haal de eieren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Pel de uien en snijd in stukjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan, voeg de vadouvan toe en bak de uien en paprika op middelhoog vuur in ca. 5 minuten.
  • Was de tomaten en snijd deze in blokjes.
  • Snijd de peterselie fijn (niet de takjes)
  • Verkruimel de maggiblokjes in de pan en voeg de tomaten, de worteljulienne en peterselie toe.
  • Roer goed door en laat het geheel ca. 15 minuten op zacht vuur sudderen.
  • Giet de kikkererwten af en voeg toe.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Verwarm intussen de oven alvast voor op 180oC.
  • Verdeel het tomatenmengsel over 2 1-persoons ovenschaaltjes. Maak in ieder schaaltje 2 kuiltjes met de bolle kant van een lepel. Giet in elk kuiltje een ei. Je kunt ook 1 grotere ovenschaal gebruiken en dan 4 kuiltjes voor de eieren maken.
  • Zet de schaaltjes in de oven gedurende ca. 10-15 totdat het eiwit is gestold.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Keuken Banners