Salade Nicoise

Tijdens een vakantie in Frankrijk in mijn jeugd at ik voor het eerst Salade Nicoise. Ik vond het heerlijk en was meteen fan. Nu ik in een restaurant deze salade bestel, of hem thuis maak, denk ik altijd even aan die vakantie. Je kunt Salade Nicoise maken op veel manieren. Vaste onderdelen zijn de tonijn en de sperziebonen, maar er zijn veel variaties mogelijk. Je kunt het eten als maaltijdsalade tijdens lunch of diner, of in een kleinere vorm als voorgerecht. Deze Salade Nicoise past prima in het TipTopper dieet .

Ingrediënten:

  • 450 gr (zakje) kleine krielaardappeltjes (geschild).
  • 400 gr sperziebonen
  • Blikje tonijn op olijfolie
  • 1 sjalot of kleine rode ui
  • 150 gr snoep – of kerstomaatjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Peper en zout
  • Knoflookpoeder
  • Eventueel: gekookt ei

Bereiding:

  • Prik gaatjes in het zakje aardappeltjes en verhit in magnetron op 600W gedurende 5 minuten. Laat vervolgens afkoelen
  • Dop de sperziebonen, snijd ze in stukken, spoel ze af en kook vervolgens ca. 15 min. (hangt af van gewenste gaarheid/knapperigheid. Voeg snufje zout naar smaak toe. Laat vervolgens afkoelen (eventueel in vergiet afspoelen met koud water.
  • Giet de tonijn af en vang de olijfolie op.
  • Was de tomaatjes en snijd ze door de helft.
  • Pel de sjalot/ui en snijd deze in kleine stukjes
  • Snijd de olijven in ringetjes
  • Eventueel: kook ei hard in 8 minuten.
  • Als aardappeltjes en sperziebonen zijn afgekoeld, doe ze dan in een grote hapjespan of schaal en voeg de overige ingrediënten toe. Voeg de olie van de tonijn toe. Voeg naar smaak peper, zout en oregano toe, en indien gewenst wat knoflookpoeder.
  • Garneer eventueel met het gekookte ei.

Tips:

  • Vegetarische of vegan versie: vervang de tonijn door een blikje linzen of andere peulvruchten.
  • Als je teveel Salade Niçoise hebt gemaakt, bewaar die dan in de koelkast zodat je die de volgende dag kunt eten bij de lunch of als onderdeel van je avondmaaltijd.
  • Gebruik je fantasie en verander een aantal ingrediënten naar wens.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners