Rode bieten-paprikasoep

Rode bieten zijn heel veelzijdig om mee te koken en ze zijn nog gezond ook. Je kunt rode bieten uiteraard eten als groente bij de avondmaaltijd met vlees en aardappels, maar ze zijn ook erg geschikt en lekker in salades en soepen. Zo is de Russische rode bietensoep borsjt erg bekend.
Voor het TipTopper dieet heb ik een lekker recept gemaakt voor een rode bieten-paprikasoep. Een prima combinatie en eenvoudig te maken. Lekker als lunchgerecht of als voorgerecht bij het diner.
Ik heb voor dit recept ricottakaas gebruikt door de soep en als garnering. Dit kun je ook vervangen door crème fraîche of kookroom. Gebruik je een plantaardige variant, bijvoorbeeld haver kookroom, dan is de soep ook geschikt voor veganisten.

Ingrediënten:

Voor 2 kommen of borden

  • 2-3 voorgekookte en geschilde rode bieten (afhankelijk van de grootte)
  • 1 rode puntpaprika
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels groentebouillonpoeder (of 1/2 groentebouillontablet)
  • 2 eetlepels ricottakaas
  • 2 blaadjes basilicum voor de garnering (optioneel)
  • Peper en zout
Rote bieten-paprikasoep
Rote bieten-paprikasoep

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 20-25 minuten

  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de paprikareepjes ca. 5 minuten.
  • Snijd intussen de bietjes in blokjes en voeg toe aan de paprika. Voeg ook eventueel vocht van de bietjes toe.
  • Voeg ca. 400 ml water toe met de bouillonpoeder/tablet, breng aan de kook en laat nog ca. 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Schep 2 eetlepels van de paprika en bietjes uit de pan. Deze worden later als garnering gebruikt.
  • De rest van de paprika en bietjes in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep maken. Geleidelijk wat bouillon toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Giet terug in de pan en roer er 1 eetlepel ricotta doorheen.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in kommen of borden en schep de apart gehouden stukjes paprika en biet er op.
  • Schep tot slot op elke kom of bord een lepel ricottakaas en garneer eventueel met de blaadjes basilicum.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners