Risotto met rosé, venkel en garnalen

De basis van het populaire Italiaanse gerecht Risotto is meestal speciale risottorijst, witte wijn en bouillon. Je kunt de risotto combineren met allerlei soorten groenten en/of vlees of vis, of het heel basic eten. Risottorijst kun je in de supermarkt kopen van diverse merken. Een heel goede kwaliteit risottorijst is de Riso Arborio uit een jute zakje.

Ik heb een lekker en gezond recept voor je van risotto met rosé, venkel en garnalen. Een heerlijk gerecht dat vrij eenvoudig te bereiden is en dat ook heel goed past in het TipTopper dieet.
Als variatie heb ik niet witte wijn gebruikt, maar rosé. Dat smaakte uitstekend!

Uiteraard kun je ook andere ingrediënten toevoegen, zoals vis of diverse soorten groenten. Maar ook basis is een goede keuze. Jij kiest wat je het lekkerste vindt.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 200 gram risotto rijst
  • 2 sjalotten
  • 1 venkelknol
  • 100 gram diepvries doperwtjes
  • 1 citroen
  • 1 theelepels gehakte knoflook (Go-Tan) (of 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teentje vers)
  • 150 ml roséwijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 theelepel gemalen venkel
  • 1 pakje wokgarnalen ca. 200 gram (als je diepvries gebruikt, eerst laten ontdooien)
  • 2 takjes dille (of 1 theelepel gedroogd)
  • 4 takjes verse peterselie (of 2 theelepels gedroogd)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 gram geraspte pecorinokaas (of parmezaan)
  • 1 eetlepel mascarpone of crème fraîche (optioneel)
  • peper en zout
Risotto met rosé, venkel en garnalen
Risotto met rosé, venkel en garnalen
Risotto met rosé, venkel en garnalen
Risotto met rosé, venkel en garnalen

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
  • Verwijder de kern en de uiteinden van de venkel en snijd in stukjes.
  • Verhit in een koekenpan of hapjespan 2 eetlepels olie.
  • Fruit de ui en venkel, samen met een theelepel knoflookpasta (of fijn gesneden teen) in ongeveer 5 minuten. Doe dit op niet te hoog vuur, zodat het niet gaat verkleuren of verbranden.
  • Voeg de rijst toe en schep goed om, zodat alle rijst bedekt is met wat olie.
  • Zet het vuur wat hoger en blus af met de roséwijn. Roer goed door en laat even inkoken.
  • Voeg de doperwtjes en de helft van de groentebouillon toe, roer door en laat rustig sudderen tot de bouillon is opgenomen. Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Als de rijst te droog wordt, voeg dan wat extra water toe.
  • Snijd de dille en peterselie fijn. Gebruik niet de takjes.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe, evenals de helft van de dille en eventueel de mascarpone.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak de garnalen met 1 theelepel paprikapoeder en wat zout en peper in ca. 5 minuten gaar op middelhoog vuur.
  • Schep de helft van de garnalen door de risotto.
  • Snijd de citroen in halve plakjes.
  • Schep de risotto op de borden en serveer met wat versgemalen zwarte peper, de rest van de geraspte kaas en daar bovenop de rest van de garnalen en wat plakjes citroen.

Servies:

De gebruikte diepe blauwe borden zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners