Plantaardige kruidenboter

Wie eet er nou niet graag een (stok)broodje met kruidenboter bij het diner, bijvoorbeeld bij de soep, of om mee te starten. Kruidenboter is erg lekker, maar gemaakt van roomboter is het niet erg gezond. Er zitten veel calorieën in, en erger nog, veel verzadigde vetten. Omdat onverzadigde vetten veel gezonder zijn, heb ik een alternatief bedacht voor kruidenboter, namelijk plantaardige kruidenboter. Deze wordt gemaakt van Becel Original. Door toevoeging van knoflook en diverse soorten groene kruiden, krijg je een heerlijke smeuïge ‘boter’. Smaakt uitstekend en past veel beter in het TipTopper dieet dan roomboter. Deze versie is bovendien helemaal vegan.

Om je een idee te geven: in 100 gram roomboter zitten 746 kCal en 59,5 gram verzadigde vetten en in Becel Original 398 kCal en 9,1 gram verzadigde vetten. Een verschil dus van respectievelijk 348 kCal en 50,4 gram verzadigde vetten. Tel uit je winst. Wat betreft meervoudig onverzadigde vetten, de gezonde vetten dus, zitten er in roomboter maar 4,4 gram en in Becel Original 25 gram. Veel gezonder dus.

Je kunt voor je plantaardige kruidenboter verschillende soorten groene kruiden gebruiken, zoals peterselie, bieslook, tijm, oregano, basilicum en rozemarijn. Wat jij lekker vindt en in je koelkast hebt liggen. Natuurlijk kun je het jezelf ook nog gemakkelijker maken door te kiezen voor gedroogde kruiden die je in je kruidenrekje hebt staan.

Ingrediënten:

  • 100 gram Becel Original
  • 10 gram groene kruiden, bijvoorbeeld een mengsel van peterselie, bieslook, tijm, oregano, basilicum en/of rozemarijn (bij voorkeur vers, maar gedroogd mag ook)
  • ½ theelepel knoflookpuree of -poeder (meer mag ook als je dat lekker vindt)
  • peper en zout

Bereiding:

  • Schep de Becel in een kommetje.
  • Snijd de kruiden fijn en voeg samen met de knoflook toe aan de Becel.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Maak op smaak met zout en peper en voeg indien nodig nog wat extra knoflook toe.
  • Zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.
Plantaardige vegan kruidenboter
Plantaardige vegan kruidenboter
Plantaardige vegan kruidenboter - closeup
Plantaardige vegan kruidenboter - closeup

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners