Pittige courgette-kokossoep

Omdat courgette een vrij neutrale smaak heeft, leent het zich uitstekend om te combineren met andere smaken in een gerecht, bijvoorbeeld voor soep. Laatst heb ik geëxperimenteerd met courgette en kokos, met als resultaat een heerlijke soep, die ik licht pittig heb gemaakt met chilipoeder (en naar wens eenvoudig pittiger kan worden gemaakt). Een heerlijke soep, die prima past in het TipTopper dieet. Lekker als lunch of als voorgerecht bij het diner.

Ingrediënten:

Voor 4 borden (ca. 1 liter)

  • 2 à 3 courgettes (totaal ca. 750 gram)
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 1 zoete aardappel
  • 1 grote ui
  • 1 tablet groentebouillon of 1 eetlepel tuinkruidenbouillon poeder (zie blog over bouillon)
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder (optioneel)
  • 1 theelepel gemberpasta of poeder (optioneel)
  • 1 theelepel knoflookpasta of –poeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bekertje crème fraîche
  • Peper en zout
Pittige courgette-kokossoep
Pittige courgette-kokossoep

Bereiding:

  • Pel de ui, snijd in stukjes en fruit in een koekenpan glazig in 1 eetlepel olijfolie.
  • Schil de zoete aardappel (beste eerst in plakken snijden van ca. 1 cm en daarna schillen) en snijd daarna in blokjes van ca. 1 cm.
  • Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf, en snijd de courgettes vervolgens in blokjes van ca. 1 cm.
  • Kook de courgettes en aardappel samen in een ruime pan in ca. 400 ml in ongeveer 10 minuten gaar. Het moet zacht genoeg zijn om te blenden, anders iets langer laten koken.
  • Voeg de ui toe, samen met de kokosmelk en de kruiden en bouillon(poeder).
  • Maak er in de blender (eventueel in meerdere delen) een gladde soep van.
  • Als de soep te dik is, voeg dan wat extra water toe.
  • Maak op smaak met zout en peper, en maak naar wens extra pittig door nog wat chilipoeder toe te voegen.
  • Schep de soep in borden of kommen en maak af met een lepeltje crème fraîche in het midden van de soep.

Tip:

In plaats van de crème fraîche kun je de soep ook afwerken met lichtbruin geroosterde kokosvlokken, een takje verse koriander, of wat je zelf een lekkere toevoeging vindt.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners