Couscous is een pastasoort, gemaakt van durumtarwe. Het bestaat uit hele kleine korreltjes. Van oorsprong komt couscous uit Marokko, maar tegenwoordig wordt het in veel landen gegeten. Voordeel is dat het heel snel klaar is en dat je er veel smaken mee kunt combineren.
De grote broer van de couscous is parelcouscous. De korrels zijn aanzienlijk groter en de smaak is wat zachter en voller dan de ‘gewone’ couscous. Je kunt het zowel warm als koud als salade eten.
Ik heb voor jou een gemakkelijk en gezond recept gemaakt met parelcouscous, vegan shoarmastukjes, diverse groenten, abrikozen en dadels. Een heerlijk gerecht dat prima past in het TipTopper dieet.
De parelcouscous heeft trouwens wel een iets langere kooktijd dan de gewone couscous.
Wil je dit recept niet vegan of vegetarisch eten, dan vervang je de shoarma stukjes door kipshoarma.
Ingrediënten:
Voor 2 personen
175 gram shoarmastukjes vegan
150 gram parelcouscous
500 gram macaronigroenten (prei/ui/paprika) of andere gesneden groenten
1 rode puntpaprika
½ rode peper
5 dadels
8 gedroogde abrikozen
100 gram snoeptomaatjes of cherrytomaten
1 theelepel kaneel
1 theelepel knoflookpasta of –poeder
1 theelepel gemberpasta of -poeder
1 eetlepel oregano
2 maggiblokjes
2 eetlepels olijfolie
50 gram cashewnoten (optioneel)
peper en zout
Parelcouscous met vegan shoarmavlees
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 25-30 minuten
Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking (ca. 10-12 minuten).
Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de rode peper en snipper heel fijn.
Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in stukjes.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de gesnipperde peper samen met de kruiden ca. 2 minuten.
Verkruimel de maggiblokjes in de pan.
Voeg de macaronigroenten en de paprika toe en bak nog ca. 10 minuten.
Snijd de abrikozen en dadels in dunne reepjes.
Voeg de shoarmastukjes en de abrikozen en dadels toe en bak nog even mee.
Snijd de tomaatjes in plakjes (als ze klein zijn dan halveren) en voeg toe.
Voeg de parelcouscous toe.
Voeg de cashewnoten toe (optioneel).
Roer het geheel goed door en maak op smaak met peper en zout.
Tip:
Maak een dubbele hoeveelheid en heeft de helft de volgende dag koud als salade, of vries het in voor een andere keer.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.