Paella met bloemkoolrijst en geroosterde tomaatjes

Het meest gekende rijstgerecht van Spanje wordt meestal gegeten met diverse zeevruchten en garnalen. Maar variaties met kip en chorizo worden ook steeds vaker gegeten. Natuurlijk kun je ook een vegetarische of veganistische versie maken, door plantaardige kipstukjes te gebruiken.
Ik heb een lekkere, gezonde en vegan versie gemaakt, door het gebruik van vegan kipstukjes. Verder heb ik de traditionele rijst vervangen door bloemkoolrijst. Hierdoor is deze paella ook nog eens koolhydraatarm. Erg lekker met geroosterde trostomaatjes. Kortom, een heerlijk gezond recept dat uitstekend past in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vegan kipstukjes
  • 200 gram wortels en doperwtjes (diepvries)
  • ½ courgette
  • 2 uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 citroen
  • 3 maggiblokjes
  • 100 ml water
  • 200 gram trostomaatjes
  • 2 roma tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels knoflookpoeder of knoflookpasta (Go-Tan)
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 snufje chilipoeder (afhankelijk hoe pittig je het wilt)
  • 4 takjes peterselie
  • peper en zout
Vegan paella met bloemkoolrijst en geroosterde tomaatjes
Vegan paella met bloemkoolrijst en geroosterde tomaatjes

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng 1 eetlepel olie met 1 theelepel knoflookpoeder/pasta, peper en zout.
  • Verdeel de olie over de bodem van een vuurvaste schaal.
  • Snijd de trostomaatjes in de lengte doormidden.
  • Leg ze met de snijkant naar beneden in de schaal, zodat de olie goed op de tomaatjes komt.
  • Draai vervolgens de tomaatjes om met de snijkant naar boven.
  • Rooster de tomaatjes in ca. 20-25 minuten zodat ze mooi zacht worden.
  • Kook de wortels en doperwtjes met wat zout in een apart pannetje gaar in ca. 10 minuten.
  • Pel intussen de uien en snijd ze in halve ringen of in stukjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui en paprika in ca. 5 minuten zacht.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes en voeg toe.
  • Voeg kurkuma, paprikapoeder, oregano, chilipoeder en de rest van de knoflook toe en roer goed door.
  • Voeg de vegan kipstukjes toe en bak een paar minuten mee zodat ze mooi gaan kleuren.
  • Los de maggiblokjes op in 100 ml kokend water en voeg toe.
  • Snijd de roma tomaten in blokjes en voeg eveneens toe.
  • Laat het geheel ca. 5 minuten op zacht vuur sudderen.
  • Zet het vuur wat hoger en voeg de bloemkoolrijst toe.
  • Bak ca. 5 minuten, totdat het de gewenste structuur heeft (de éen vindt zacht lekker, de ander heeft liever iets meer bite).
  • Voeg de wortels met doperwtjes toe.
  • Snijd de peterselie fijn en roer de helft door de paella. De rest wordt straks gebruikt voor de garnering.
  • Rasp de schil van de citroen en voeg toe, samen met het sap van een halve citroen.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Leg de geroosterde tomaatjes op de paella en garneer met de rest van de peterselie.

Tip:

Heb je nog een restje over, bewaar het voor de volgende dag. Heerlijk als lunch.

Servies:

De gebruikte borden en schaaltjes komen uit de serie Porto reactief glazuur wit/blauw en zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners