Paasbrood met rum rozijnen en spijs

Met Pasen staat vaak een feestelijke stol op het menu bij het ontbijt, meestal gevuld met rozijnen en spijs, en vaak ook met noten.
Ik heb een heerlijk recept voor je dat gemakkelijk is te maken, en wat niet eerst hoeft te rijzen. Basisingrediënten zijn zelfrijzend bakmeel, rum rozijnen, yoghurt, eieren en spijs. Het eindresultaat houdt het midden tussen een brood en een cake. Daarom kun je het zowel eten bij het ontbijt als bij een kopje koffie of thee. Of natuurlijk als onderdeel van een brunch of high tea.
Heerlijk met een likje boter, maar eigenlijk heeft dit paasbrood dat helemaal niet nodig, het is al lekker genoeg van zichzelf, en is ook niet zo droog als brood. Dat scheelt weer behoorlijk wat calorieën.

Ingrediënten:

Voor 1 heel paasbrood

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 1 snufje zout
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram amandelspijs (pakje Dr. Oetker van 300 gram)
  • 2 kleine cupjes koffiemelk
  • 1 mespuntje bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels aroma rumsmaak Dr. Oetkjer
  • 3 theelepels kokend water
  • 2 eetlepels agavesiroop
Paasbrood met rum rozijnen en spijs
Paasbrood met rum rozijnen en spijs
Paasbrood met rum rozijnen en spijs

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 1 uur (inclusief baktijd)

  • Meng de rozijnen in een kom met de rumaroma en het kokende water. Roer goed door en laat ca. 15 minuten intrekken.
  • Klop de eieren met het zout los met een mixer.
  • Voeg vervolgens de yoghurt, bakmeel, bakpoeder, agavesiroop en olijfolie toe en mix tot een glad beslag.
  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Roer de rozijnen door het beslag, inclusief eventueel aanhangend vocht.
  • Snijd de amandelspijs in stukjes, voeg de koffiemelk toe en prak met een vork tot een glad geheel.
  • Leg de spijs op een bord of plank en maak met je handen een lange rol, zo lang als de lengte van je cakeblik.
  • Vet het cakeblik licht in met wat olie. Bij silicone vormen is dit niet nodig.
  • Giet ongeveer 2/3 van het beslag in de bakvorm.
  • Leg de spijsrol op het beslag en druk licht aan.
  • Giet vervolgens de rest van het beslag er overheen en strijk glad.
  • Bak goudbruin in ca. 45 minuten.
  • Haal de vorm uit de oven en laat je paasbrood afkoelen op een rooster.

Meer suggesties voor je paasontbijt of paasbrunch:

Wil je nog meer inspiratie voor je paasontbijt of paasbrunch? Bekijk dan eens de TipTopper paaspagina.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners