Ovenschotel tomaat, sinaasappel, zoete aardappel en burrata

Een superlekkere ovenschotel, ofwel traybake, is een Italiaans getinte vegetarische schotel met rode ui, tomaten, sinaasappel, zoete aardappel en burrata. Wie is er niet dol op dat romige kaasje?
Het is een gemakkelijk en gezond recept. Je moet even wat ingrediënten snijden en de oven doet de rest. Dit gerecht past ook prima past in het TipTopper dieet.

Voor de balsamico crème heb ik trouwens de balsamico crème met sinaasappelsmaak van de Lidl gebruikt. Deze is echter niet standaard in hun assortiment, vandaar dat ik dat in het recept niet heb vermeld. Maar als je het ergens kunt kopen maakt het het gerecht nóg lekkerder.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 500 gram tomaten
  • 1 sinaasappel
  • 2 rode uien
  • 300 gram zoete aardappelblokjes (Aviko)
  • 1 burrata
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • paar blaadjes basilicum
  • balsamico crème
  • peper en zout
Ovenschotel met tomaat, sinaasappel, zoete aardappel en burrata
Ovenschotel met tomaat, sinaasappel, zoete aardappel en burrata
Ovenschotel met tomaat, sinaasappel, zoete aardappel en burrata - detail
Ovenschotel met tomaat, sinaasappel, zoete aardappel en burrata - detail

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Snijd de tomaten in de lengte doormidden en snijd in plakjes
  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Snijd de sinaasappel in plakken van ca. 0,5 cm.
  • Snijd met een scherp mes de schil van de plakken sinaasappel, zodat er aan de buitenkant geen wit meer zit. Verwijder eventuele pitten.
  • Snijd de plakken in vieren.
  • Giet de olie in een ovenschaal en verdeel de olie over de bodem.
  • Leg de ui in de schaal en verdeel zo gelijkmatig mogelijk.
  • Bestrooi met een klein beetje zout.
  • Leg de tomaten over de ui.
  • Verdeel de stukjes sinaasappel en de sinaasappelrasp (zest) over de tomaten, en vervolgens de zoete aardappelblokjes en bestrooi met beetje zout, de knoflookpoeder, oregano en tijm.
  • Bak de schotel gedurende 20 minuten.
  • Haal de burrata uit de verpakking en dep voorzichtig droog met wat keukenpapier.
  • Leg op een snijplank en snijd de bol in grove stukken.
  • Haal de schotel uit de oven en verdeel de stukken burrata over de schaal.
  • Bestrooi met een klein beetje peper en zout en zet nog 10 minuten in de oven.
  • Snijd of scheur de blaadjes basilicum.
  • Verdeel de basilicum over de schotel en garneer met wat balsamico crème.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners