Ovenschotel met bietjes, appel en grillkaas

Combinaties van hartig, zoet en zuur vind ik altijd erg lekker in een gerecht.
Ik heb een gemakkelijk en gezond recept voor je van een vegetarische ovenschotel met deze drie smaken, namelijk het hartige van de grillkaas, het zoete van de appel en het licht zure van de bietjes met balsamicoazijn.
Voor de grillkaas het ik de grilling cheese van Apetina gebruikt. Dit is een kaassoort die bij verhitten in de pan of oven niet smelt maar zijn structuur behoudt. Ik hou er van. Deze kaas lijkt heel erg op halloumi, alleen is de grillkaas gemaakt van koeienmelk en de halloumi van schapen- en geitenkaas (en soms ook nog een beetje koeienmelk).
Deze vegetarische ovenschotel past ook heel goed in het TipTopper dieet, want het bevat geen toegevoegde suiker en is koolhydraatarm.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 500 gram gekookte bietjes (1 verpakking)
  • 2 uien
  • 3 zoetige appels, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
  • 1 pakje grillkaas (grilling cheese van Apetina)
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (of oregano)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 scheutje balsamicocrème
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Ovenschotel met rode bietjes, appel en grilling cheese
Ovenschotel met rode bietjes, appel en grilling cheese
Ovenschotel met rode bietjes, appel en grilling cheese
Ovenschotel met rode bietjes, appel en grilling cheese

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 50 minuten (inclusief baktijd oven)

  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Pel de uien, snijd 2 keer in de lengte doormidden en snijd ze ¼ ringen.
  • Giet de olie in een ovenschaal en voeg peper en zout toe.
  • Schep de uien door de olie en bak ca. 10 minuten in de oven.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken van ca. 1,5-2 cm.
  • Doe de appels in een schaaltje en schep er de kaneel doorheen.
  • Snijd de bietjes in blokjes van ca. 1,5 cm.
  • Doe de bietjes in een schaaltje en schep er de balsamicoazijn door en wat peper.
  • Snijd de grillkaas in plakjes van ca. ½ cm dik.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en schep de Italiaanse kruiden door de uien.
  • Leg hier bovenop de stukjes appel en daarna de stukjes rode biet.
  • Leg tenslotte de plakjes grillkaas er bovenop.
  • Zet de ovenschaal terug in de oven en bak ca. 30 minuten totdat de kaas begint te kleuren.
  • Haal de schotel uit de oven en giet er wat balsamicocrème overheen.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners